24.1 C
Belgrade
02/06/2023
region

Dagoljub Stanković Čivi pobednik 50. likovnog salona

LESKOVAC – U Leskovačkom kulturnom centru otvoren je 50. Oktobarski likovni salon na kome je 25 autora predstavilo 38 radova.

Oktobarski likovni salon, najznačajniju smotru leskovačkog likovnog stvaralaštva otvorio je prof. dr Srđan Marković, likovni kritičar i profesor Akademije likovnih umetnosti u Nišu.

-Ne treba kriti, ovogodišnji Oktobarski likovni salon slabiji je od ranijih, ali verujemo da će naredni biti mnogo sadržaniji, jer Leskovac ima dugu i uspešnu likovnu tradiciju – kazao je prof. Marković.

O značaju ove manifestacije i narednim planovima Kulturnog centra, organizatora Oktobarskog salona, govorio je Slaviša Stevanović, koji je od nedavno novi direktor LKC.

DOBITNICI NAGRADA 50. Oktobarskog likovnog salona:

-Prva nagrada za sliku „Mikro-jesen“ (ulje u platnu), pripala je akademskom slikaru Dragoljubu Stankoviću Čiviju, višestrukom dobitniku ovog priznanja;

-Druga je dodeljena akademskoj slikarki Ani Petrović za sliku „Gejša“ (ulje na platnu:

-Treću nagradu dobio je mr Nikola Marković, akademski slikar, za sliku „Klavir“ (akril na platnu);

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu: Živojin Prokopović, istoričar umetnosti, Milica Todorović, istoričar umetnosti i Radmila Kostić, istoričar umetnosti, koji je konstatovao da je ove godine odziv umetnika nešto slabiji u odnosu na raniji period, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo što su zastupljeni umetnici širokog generacijskog raspona, počevši od doajena leskovačke likovne scene Đorđa Vasića Vađa, do umetnika mlađe generacije kao što su Nikola Marković, Ana Petrović, Danka Dikić i drugi.

 

 

 

 

Slične vesti