Home » Archives by category » zemlja » Makedonija (Page 2)
Mеѓународен kонкурс за есеј, Куманово, Македонија

Редакцијата на списанието “Корени” по седми пат го распишува традиционалниот меѓународен конкурс посветен на есејот на тема:“ Рака кон другиот“. Оваа тема го привлекува вниманието со својата сериозност и актуелност, од сите аспекти. Светот допрва ќе треба да размислува за некој баланс во својата структура и соодносот на неговите  сегменти, државите, нациите, народите, етничките и […]

Continue reading …
Конкурс Глигор Прличев

-Конкурс је отворен до августа 2012 година; -тема  је поема о песнику Глигор Прличев -послати  једну поему у 4 примерка под шифром; -разрешење шифре у посебан коверт  са личним податцима; -на  адресу димитрие чуповски број 15 (поштански фах 6) 1000 Скопје Македонија Или додатне информацие на e-mail: prodelo@mt.net.mk -радове слати искључиво поштом,у коверат 0038923211045 је […]

Continue reading …
KONKURS ZA BALKANSKE STIPENDIJE ZA NOVINARSKU IZUZETNOST OTVOREN DO 5. MARTA 2012

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Boš Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je šesti po redu konkurs u okviru programa ,,Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost’’. Tema novog konkursa su zajednice, a novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova mogu da se prijave do 5. […]

Continue reading …
Кочани град на културата за 2012 година

Годинава неколку општини во Р.Македонија  се пријавиja на конкурсот што го распиша Министерството за култура за организирање на манифестацијата „Град на културата“, од кои  стручната комисија одлучи, Кочани да биде општинaта – годинашен организатор на оваа значајна манифестација што се одржува по деветти пат.  Проектот на Општина Кочани содржи разновидни културни содржини од сите дејности […]

Continue reading …
СТОБИ – Епископска базилика

Епископската базилика е најзначајниот христијански објект во Стоби. Се наоѓа западно од театарот и во нејзината егзистенција постојат два посебни периода. Првите ископувања биле во 1918 година, а истражувана е и во 1924 – 25, 1927, 1934, 1970 – 78, во текот на 80 – тите и во 90 – тите. Првиот период се однесува […]

Continue reading …
„Summer Scream Festival“ на 31-ви јули во Охрид

31 јули-сабота Плажа Парк, Охрид По повеќе од 10 000 посетители на  „Scream festival“ во Скопје, продукциската куќа „Нова X Идеа“, се одлучи истиот овој настан да го направи, но овој пат во Охрид, на барање на публиката, а и уште еден предизвик за сите оние кои не беа дел од случувањето во Скопје.  

Continue reading …
„Геноцид 21″ – пиеса за војната и мирот, за животот и болката, минатото и бескрајноста  – „Стоби 2011“

„ Геноцид 21“, трета претстава на „Стоби 2011“ „ Геноцид 21″,  е третата театарска претстава од репертоарот на интернационалниот  фестивал на Античка драма Стоби 2011. Кога џелатот и жртвата си ги променуваат улогите, покајание и простување и падовите и издигнувањата на една цивилизација се темите опфатени во текстот на Љубиша Георгиевски во претставата Геноцид 21. […]

Continue reading …
на 1-ви Август на стадионот „Билјанини Извори“ во Охрид -Davig Guetta!

  Човекот кој успеа да стане многу повеќе од DJ, продуцент и композитор и ги урна сите рекорди, човекот чии хитови со Rihanna, Madonna, Kelly Rowland, Estelle, Akon, Fergie… го одбележа 21-виот век, ќе има свое show на 1-ви Август на стадионот „Билјанини Извори“ во Охрид ! Се очекува да биде надминат рекордот на светски open […]

Continue reading …
„Топол културен бран“-

Во 21 општина во Македонија во две етапи, од 20-ти до крајот на месецов и од 20-ти до 31 август, ќе бидат реализирани повеќе од 110 културни содржини во  организација на Министерството за култура, а во соработка со единиците на локалната самоуправа.   – Целта на дисперзирањето на културата е таа да биде достапна за сите […]

Continue reading …
INTERNATIONAL ANTIQUE DRAMA FESTIVAL STOBI 2011 – Божицата Талија и древниот Стоби ја отворија театарскита потра

Божицата Талија и древниот Стоби ја отворија театарскита потра. Се крена фестивалската завеса во  Стоби. Фестивалот на античка драма Стоби 2011 започна. Безвременскиот простор во археолошкиот локалитет по десетти пат  ги собра на едно место актерите, режисерите и публиката.  рена фестивалската завеса во  Стоби. Фестивалот на античка драма Стоби 2011 започна. Организаторите „Здружението за сценска […]

Continue reading …
51-то „ОХРИДСКО ЛЕТО ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕНО СО МУЛТИМЕДИЈАЛЕН СПЕКТАКЛ“

Со мултимедијалниот спектакл  „Трилогија Романа“ од Оторино Респиги, во продукција на шпанската компанија „Ла фура дел Баус“, на 12 јули, втоник, на Античкиот театар свечено ќе биде отворено 51 издание на најзначајната културна манифестација во земјата, фестивалот „Охридско лето“. Овој проект кој е дел од светската премиера, која по изведбата во Валенсија и Рим се […]

Continue reading …
5.000 Euro Scholarship for Young Writer – May 1st

Please note that the deadline for the Central European Initiative Fellowship for Writers in Residence for 2011 is drawing near. We invite you to submit entries by regular mail to the below provided address by 1 May 2011. Applicants eligible for the fellowship are writers from all genres under 35 (born after 1976) from CEI Member […]

Continue reading …
Balkans, Lets Get Up!

Deadline: 31 March 2011 Open to: citizens of Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Romania or Serbia, aged 18 to 27 Costs: 10 €, all costs are covered, travel expenses will be refunded “Balkans, let’s get up!” inspires and empowers young adults from nine Balkan countries to become active citizens and initiate […]

Continue reading …
Međunarodna izložba Fotomedia 2010 (Skoplje)

Pokrovitelj: Foto-savez Makedonija, FIAP Rok: 15. 9. 2010. Tema: Slobodna. Format: Kolor i crno-bele fotografije maksimalne veličine 30×40 cm. Najviše četiri fotografije po autoru. Participacija: 15 evra. Propisno obeležene fotografije zajedno s prijavom, koju možete naći na sajtu: www.photomedia.mk, slati na adresu: Photo club ”Elema” – Skopje, Partizanski odredi 155-1/82, 1000 Skopje, Macedonia. Više informacija […]

Continue reading …
Poziv na Raškolovano znanje

TkH centar u Beogradu i Kontrapunkt u Skoplju objavili su poziv za učešće u jednogodišnjem programu kolektivnog samoobrazovanja u umetnosti i kulturi “Raškolovano znanje”. Projekat je namenjen studentima umetnosti, humanistike i društvenih nauka, profesionalcima i kulturnim radnicima iz Beograda i Skoplja, koji su zainteresovani za rad na nezavisnim scenama. Cilj “Raškolovanog znanja” je da istraži […]

Continue reading …
Page 2 of 212