17.1 C
Belgrade
08/06/2023
01. novembar Crna Gora književnost

Časopis za kulturu i kulturna pitanja „Glasnik“ – Otvoreni poziv autorima

Otvoren javni poziv autorima i autorkama za objavljivanje u novom broju časopisa za kulturu i kulturna pitanja „Glasnik“!

Šta je časopis „Glasnik“?

U pitanju je časopis za kulturu i kulturna pitanja koji je svojevrsno kulturno-umjetničko glasilo pod okvirom izdavačke djelatnosti Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ iz Podgorica.

„Glasnik“ je medijum savremene umjetničke, stručne, i kritičke riječi. U vremenu nestalnih kulturnih vrijednosti, neosiguranih kulturnih budućnosti, ovaj časopis, sa svojom višedecenijskom postojanošću predstavlja jezgro kulturno-umjetničke zbilje. Rima, pripovijedanje, oštroumna razmatranja, naučna ispitivanja, poduke samo su neke od sfera ponude ovog glasila. Skora rekonceptualizacija časopisa omogućila je proces modifikacije koja je sada prilagođenija vremenu u kojem postojimo. Nastojeći da predstavi riječi i misli relevantnih umova sa polja kulture i umjetnosti, „Glasnik“ takođe pruža ruku onima koji su na početku puta ka relevantnosti. Time je poseban akcenat stavljena spajanju radova uveliko afirmisanih autora sa onim stvaraocima koji to tek treba da postanu.

Časopis je podijeljen na četiri segmenta:

– Književno stvaralaštvo (poezija, proza, drama)

– Kritika – kritički osvrti iz oblasti kulture i umjetnosti, psihologije, sociologije i srodnih disciplina

– Riječ struke – radovi iz oblasti bibliotekarstva, izdavaštva i upravljanja bibliotekama i institucijama kulture

– Riječ o Podgorici – radovi o Podgorici na temu istorije, kulture, savremenih problema, takođe i prikazi knjiga o Podgorici i slično

Crnogorski, ali i regionalni autori mogu slati radove iz pomenuta četiri segmenta na email adresu   nbibliotekapodgorica@gmail.com do prvog novembra.

Slične vesti