10.4 C
Belgrade
26/03/2023
Bosna i Hercegovina izložbe vesti zemlja

Blago Sarajevske Hagade pred publikom

U galeriji Novi Hram, u organizaciji Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva ‘La Benevolencija’ i Izdavačke kuće ‘Rabic’ – Sarajevo, 18. februara je otvorena izložba ‘Sarajevska Hagada’.

Riječ je o izložbi reprint-izdanja Hagade, te reprodukciji svih stranica i ilustracija iz ove knjige, koja svjedoči o historiji Jevreja, ali i o toleranciji kao jednoj od temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Izložbu su otvorili ambasador Republike Slovačke u BiH, Miroslav Mojžita i predsjednik ‘La Benevolencije’, Jakob Finci.

Ambasador Mojžita je prilikom otvorenja izložbe podsjetio da je Hagada kulturno blago svih naroda Bosne i Hercegovine.

„Hagada jeste jevrejska, s druge strane jeste i srpska i bošnjačka i hrvatska. Za mene je to jedan simbol ove države“, rekao je Mojžita.

Na otvorenju je istaknuto i da iza Hagade stoji magična priča o tome kako je nastala, kako je „izbjegla“ izgon iz Španije 1492. i rimsku inkviziciju 1609. godine, te kako je dospjela na Blakan i preživjela 20. vijek (dva svjetska rata i posljednji rat u Bosni i Hercegovini).

„Čarobna priča o njenom „preživljavanju“ je priča o toleranciji u Bosni i Hercegovini, priča gdje svako voli svoje, ali i poštuje tuđe i spreman je i da rizikuje da bi spasio tuđe i drugačije“, rečeno je, uz ocjenu da je Hagada sve to dokazala i na neki način postala simbolom Bosne i Hercegovine, a koja se poslije svake nesreće pojavljuje kao ptica Feniks i ponovno živi.

Istovremeno, izraženo je uvjerenje da Knjiga stara 700 godina neće biti osuđena na doživotnu robiju u zatvorenom Zemaljskom muzeju, te da će originalna Hagada, kao rukopis i eksponat unikatne vrijednosti, uskoro biti dostupna najširoj publici i gostima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Izložba je otvorena do 1. marta 2013. godine.

Slične vesti