6.4 C
Belgrade
30/03/2023
kutak za mlade Srbija

“Beyond 25. maj” – TEDxYouth@Belgrade

Debitovanje TEDxYouth@Belgrade konferencije u Beogradu

Beyond 25. maj”

BEOGRAD – Na TEDxYouth@Belgrade ,nezavisno organizovanoj konferenciji pod licencom TED-a, biće predstavljeni talenti, inovativne i kreativne ideje i posvećenost mladih građana Srbije, ali i stranaca koji su Srbiju načinili svojim domom. Ovaj dvojezični (englesko-srpski) događaj nije konferencija u klasičnom smislu reči. TEDxYouth@Belgrade je događaj na kojem će biti prezentovane kreativne i inspirativne ideje 8 predavača (pri čemu svaki od predavača ima 6-12 minuta da izloži svoju ideju). Predavači su inače različitih profesionalnih orijentacija i interesovanja, različitih uzrasta i socijalnih okruženja iz kojih dolaze. Ovogodišnji slogan konferencije “Beyond 25. maj” će biti prizma kroz koju će svaki od govornika sa publikom podeliti svoju strast i iskustvo. Za pomenuti slogan smo se odlučili zbog toga što je Dan mladosti, ukoliko izuzmemo političku ideologiju, imao dublju priču iza sebe. To je bio dan kada su promovisane vrednosti mladih ljudi. Dan kada su mladi pokretani da se bave sportom, umetnošću, naukom. Ovom konferencijom želimo da aktiviramo mlade, da sa reči pređu na dela. Da svojim pozitivnim primerima promene okolinu u kojoj žive na bolje. Da uče od svojih vršnjaka koji su se odvažili da zakorače u promene.

Neki od govornika ovogodišnjeg TEDxYouth@Belgrade događaja su:

–          Marija Mitrović (Marija je po zanimanju defektološkinja i aktivistkinja za ljudska i manjinska prava. Ona će nam pričati o tome šta znači biti mlada Romkinja u Srbiji, naročito kad potičete iz mešovitog braka. Kako se tokom čitavog života nosila sa diskriminacijom okoline, ali i članova porodice i kako se izborila sa problemima pred koje je život stavio.),

–          Shane Berry (Shane je muzički producent i DJ, koji je imao dva bliska susreta sa smrću. Prvi put kad su ga napali južnoafrički razbojnici i kada je u sebi otkrio neverovatnu snagu i volju za opstankom. Drugi bliski susret sa smrću je bio tokom razornog zemljotresa u Japanu, kada je mislio da se neće izvući živ. Oba iskustva su uticala na njegovo poimanje sveta i života. Tokom njegovog govora imaćemo priliku da čujemo kako na svet gleda neko kome je pružena treća šansa u životu. Takođe, govoriće o tome kako Beograd izgleda u očima jednog stranca koji odluči da se nastani u njemu.)

–          Sonja Živanović (Jedna od osnivača Instituta Tango Natural, podeliće sa nama šta za nju predstavlja argentinski tango, po čemu je ovaj ples jedinstven i zašto, prema njenom mišljenju, on polako i sigurno osvaja svet. Sa svojim partnerom Darkom otplesaće nekoliko pesama, od muzike stare skoro čitav vek do najnovijih tango hitova.)

–          Ivan Minić (Nakon što je bio primoran da odustane od sportske karijere zbog povrede, Ivan je još kao srednjoškolac pokrenuo forum  www.burek.com. Danas, njegov forum predstavlja najveću Internet zajednicu na ex-YU prostoru. Tokom svog izlaganja Ivan će sa publikom podeliti šta mu je sve bilo potrebno kako bi uspeo u životu, ali pričaće i sa kojim se izazovima i neočekivanim situacijama susreo na tom putu.)

–          Anja Vasiljević (Anja se još kao srednjoškolka suočila sa tumorom jajnika, a dve godine kasnije i sa karcinomom limfnih žlezda. Bićemo u prilici da čujemo iz njenog iskustva kako se ona nosila sa hemoterapijom, okruženjem u bolnici i reakcijama okoline. Koliko su joj pomogli snaga volje i pozitivan način razmišljanja da se izbori sa ovom opakom bolešću. Anja će izložiti i svoj stav o tome kako bi pacijenti, njihova porodica, ali i zdravstveni radnici trebali da razmišljaju o ovoj bolesti i kakav pristup bi trebali da imaju.)

–          Iva Atanacković (Iva je mlada istraživačica, učenica gimnazije “Sveti Sava” u Beogradu i redovna polaznica seminara iz biologije u istraživačkoj stanici Petnica. Njena priča će nas uvesti u tajni svet bakterija i promeniće naše dosadašnje uglavnom negativno shvatanje ovih mikroorganizama. Prikazaće nam kako bakterije međusobno komuniciraju, na koji način su neophodne i bitne ovoj planeti. Akcenat Ivine priče biće na upotrebi bakterija u rešavanju problema zagađenja ekosistema.)

TEDxYouth@Belgrade konferencija je događaj koji je prvenstveno fokusiran na mlade ljude, a održaće se u nedelju, 26. maja 2012. godine sa početkom u 10 časova. Mesto održavanja je zgrada Dečjeg kulturnog centra Majdan (Kozjačka 3-5). Zainteresovani za prisustvovanje ovoj konferenciji mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu http://www.tedxbelgrade.com/tedxyouth-ucesnici/. Posebno bismo želeli da podstaknemo učenike srednjih škola kao i studente da nam se pridruže 26. maja. Broj mesta je ograničen: na samoj konferenciji će biti obezbeđeno 100 mesta. Ovaj događaj je u potpunosti besplatan za posetioce zahvaljujući darežljivosti našeg sponzora DKC Majdan. Događaju mogu prisustvovati samo oni koji su dobili kartu. Na konferenciji će biti obezbeđeno osveženje. Tokom pauza za učesnike smo pripremili iznenađenja.

Ovaj nezavisno organizovan događaj, koji se održava pod licencom „TED“-a, je organizovan od strane volontera i cilj mu je da pokrene razgovor, kao i da pruži ljudima priliku da podele svoju strast, ideje i iskustva. Više o „TED“ i „TEDx“ programu možete saznati na http://www.tedxbelgrade.com/ted-tedx/.

Za više informacija o ovom događaju posetite veb stranicu http://www.tedxbelgrade.com/tedxyouth/. Kako biste mogli primati novosti o ovome događaju kao i da biste se mogli uključiti u diskusiju pre, tokom i posle događaja, pridružite se našoj Fejsbuk stranici (https://www.facebook.com/TEDxBelgrade) ili nas partite na Tviteru (twitter.com/tedxbelgrade).

 

 

O TEDx-u

U duhu „Ideja vrednih širenja“, TED je stvorio TEDx, program lokalnih nezavisno organizovanih događaja koji spajaju ljude sa ciljom da podele iskustvo slično TED konferenciji. Naš događaj se zove TEDxYouth@ISB, gde x predstavlja „nezavisno organizovan TED događaj“. Na „TEDxYouth@ISB“ konferenciji „TEDTalks“ video govornici i govornici sa nastupa uživo se udružuju sa ciljom da pokrenu duboku diskusiju i stvore vezu između ljudi u maloj grupi. „TED“ konferencija pruža opšte smernice za „TEDx“ program, ali pojedinačni „TEDx“ događaji, uključujući i naš, su samostalno organizovani.

O TED-u

TED je neprofitna organizacija posvećena „Idejama vrednim širenja“. Počela je kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji pre 26 godina, i prerasla je u organizaciju koja podržava ideje koje menjaju svet. Na godišnjoj TED konferenciji govorili su svetski mislioci i aktivisti, a za prezentovanje svoje ideje imali su 18 minuta. Ti govori su zatim postavljeni na TED-ovu veb stranicu (TED.com) i dostupni su svima, besplatno. Na TED-u su govorili i Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Elizabet Gilbert, Sir Ričard Brenson, Nandan Nielkani, Filip Stark, Ngozi Okonjo-Iweala, Izabel Alende i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Gordon Braun. Dve glavne TED konferencije se održavaju jedanput godišnje: TED konferencija se održava svakog proleća u Kaliforniji (Long Beach) paralelno sa TEDActive konferencijom u Palm Springsu, a TEDGlobal se održava svakog leta u Škotskoj (Edinburg).

TED-ova medijska inicijativa podrazumeva: TED.com, na kojem se postavljaju TEDTalks (govori učesnika), omogućena je i komunikacija između ljubitelja TED-a preko TED Conversations. Takođe pokrenut je i projekat volonterskog prevođenja govora koji su postavljeni na TED.com na sve svetske jezike.

TED je oformio i godišnju nagradu TED Prize, koja se dodeljuje izuzetnim pojedincima, kojima se pruža mogućnost da sa tim novcem realizuju svoju ideju vrednu širenja; TEDx je projekat koji daje mogućnost pojedincima i grupama da organizuju lokalne nezavisne konferencije širom sveta; TED Fellows program pomaže inovatorima širom sveta da postanu dao TED zajednice i da uz njenu pomoć pojačaju uticaj svojih projekata i aktivnosti na svet.

Pratite TED na Tviteru (twitter.com/TEDTalks) ili na Fejsbuku (facebook.com/TED).

Slične vesti