18.1 C
Belgrade
01/06/2023
Hrvatska region vizuelne umetnosti

BACAČI SJENKI:poziv na saradnju i izlaganje

 

url:http://zidnenovine.blogspot.com

Bacači sjenki pozivaju sve zainteresovane na predlaganje koncepta novih izdanja unutar site-specific projekta urbane memorije Zidne Novine.Jedna edicija podrazumjeva krovni koncept i temu za 8 kaslića/izloga na različitim lokacijama u centru Zagreba.

Sadržaj pojedinih izloga varira unutar odabrane teme.Bacači sjenki predstavit će tri odabrana rada u urbanom okruženju grada Zagreba,unutar izloga/kaslića.

Zidne Novine započete su 2007.godine u 7 izloga/kaslića nekadašnje Hrvatske Kinoteke kao komunikacijski kanal-prozor nevidljivog dijela projekta “Bilježenje grada/Bilježenje vremena“,da bi od 2010.godine prerasle u samostalni projekt.Zidne Novine vidljivi su dio istraživanja o promišljanju grada,javnom i privatnom prostoru,identitetu,urbanitetu i suživotu.

Ovaj poziv za stvaralački koncept naziva se saradnjom s obzirom da je jedino tako moguće postići pravu sinergiju unutar projekta koji je prostorno i konceptualno određen na način kao što su Zidne Novine.Iako je osnovna namjera ovog poziva da se izlaganje autorski izabranog sadržaja osmisli na najradikalniji,najsmioniji i najpromišljeniji način,prednost je da autori/ce u promišljanje uključe moguće veze koje ti ormarići mogu imati sa svojim okolišem ili bilo čime na što nismo ni pomislili.Dakle,iako je okvir zadat,svako kršenje “pravila“ i “uputa“ je dobrodošlo.

Poziv se,prije svega,odnosi na vizualne i intermedijalne umjetnike/ce;dizajnere,fotografe,historičare umjetnosti;interdisciplinarne istraživače-ali i sve one čiji rad na nov i inovativan način ispunjava okvire natječaja,što znači da se tehnički i konceptualno mora vezati za promišljanje o gradu,urbanite-tu,suživotu,a srodan je sa stvaralačkom poetikom i kulturnom politikom Bacača Sjenki i projektom Zidnih Novina.

Odabir saradnika/ca i saradni odvijat će se ovako:

-Zainteresovani se mole da u navedenom roku pošalju:

  • Opis i autorsku koncepciju predloženog rješenja;
  • skice predloženih rješenja u jpg formatu ili u pdf-u;
  • biografiju autora ili grupe autora;
  • kontakt informacije i kratku izjavu o motiviranosti rada na projektu Zidne Novine.

-Bacači sjenki će nakon odabira radova koji su prošli prvu selekciju(do 5 radova) kontaktirati autore i pozvati određeni broj prijavljenih na razgovor koji će se održati 30.marta.Ukoliko osoba nije iz Zagreba i nije u mogućnosti doći,razgovor će se obaviti putem Skype-a.

Tri prijedloga bit će odabrana za realizaciju u ovoj godini,a dva za sljedeću,a predlagači će biti obaviješteni o odluci žirija do 10.marta 2012.godine.

-Tok realizacije projekta:

U razgovoru i kontaktima sa autorima bit će napravljen plan realizacije djela.Autori/ce će u periodu finalizacije projekta biti u Zagrebu i sami porinuti ediciju Zidnih Novina.U posebnim slučajevima,mo-guće je organizirati preliminarni ‘pregled terena’ od nekoliko dana.Bacači sjenki mogu ponuditi smještaj te pozivno pismo autorici ili autoru kako bi lakše,preko lokalnih donatora,mogao/la pronaći sredstva za troškove puta.

Konkurs je otvoren  do 10.marta 2012.godine.

 

Kontakt informacije:

Koncept projekta:Boris Bakal

Adresa:Bacači Sjenki,Bosanska 10,10 000 Zagreb,Republika Hrvatska

E-mail:bacaci_sjenki@gmail.com

 

Slične vesti