20.2 C
Belgrade
04/06/2023
Crna Gora zemlja

„Derviš i smrt” na sceni Centra za kulturu Bijelo Polje

Bijelo Polje – Predstava „Derviš i smrt” Bjelopoljskog pozorišta, rađena po tekstu Meše Selimovića, a čiju režiju potpisuje Lilijana Ivanović, biće premijerno izvedena 25. septembra 2012. godine u sali Centra za kulturu u Bijelom Polju.

– Roman „Derviš i smrt“ je, po mom mišljenju, najbolje napisan roman na našim prostorima. Kako sam se uvek trudila da se prihvatim posla na onom što je najbolje, bilo je logično da se prihvatim Selimovićevog romana. S obzirom da je Bjelopoljsko pozorište od pre tri godine u profesionalnom statusu ustrojeno kao producentsko pozorište, predstava „Derviš i smrt“ se radi u okviru tog producentskog pozorišta kao profesionalna predstava – kazala je Ivanović.

– Na dramatizaciji sam radila četiri meseca i ponosna sam na nju jer su svi koji su imali prilike da je pročitaju kazali da je ovo jedna od najboljih dramatizacija Mešinog romana. Ona se od svih ostalih razlikuje jer ima dve ženske uloge. Dok se u svim ostalim pojavljuje samo Kadinica u ovoj predstavi se pojavljuje još jedna uloga. U pitanju je Emina – ljubav Ahmeda Nurudina iz mladosti zbog koje je kasnije otišao u derviše. Mislim da će to biti atraktivno jer publika voli ženske likove na sceni – dodala je Ivanović.

Glumac Daniel Kovačević, poznat po glavnoj ulozi u filmu Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“ u predstavi igra Ahmeda Nurudina.

– Ne znam da li sudbinski ili srećom u poslednje vreme me prate uloge koje se igraju jednom u životu. Mislim da je ova uloga upravo jedna od tih. U Bjelopoljskom pozorištu imam sve preduslove da duboko uđem u Mešino djelo i lik koji igram. Meša Selimović je napisao roman koji glumcu nudi dubinu ne ograničavajući ga koliko može da uđe u ulogu i da se njom bavi – kazao je Kovačević.

Dragoljub Đuričić je istakao da je prilikom komponovanja strahovao da li će uspjeti da nađe muzičku nit kasabe tog vremena, tih događanja i atmosfere.

– Postavio sam sebi cilj da, u muzičkom smislu, dopunim predstavu i popunim praznine, na način da nijednom glumcu to ne smeta. Ako u tome budem uspio biću jako zadovoljan. Želim da ova, 43. muzika za pozorište koju radim, bude trijumfalna – kazao je Đuričić.

U predstavi, pored bjelopoljskih, igraju i gostujući glumci: Daniel Kovačević, Zoran Karajić (glumac i direktor Šabačkog pozorišta), Nemanja Jovanović (glumac Narodnog pozorišta u Užicu), Sejfo Seferović (glumac Gradskog pozorišta) i Dragiša Simović (glumac iz Bara). Pored njih uloge u predstavi tumače i Jasmin Čoković, Predrag Vukojević, Izet Mulabegović, Sanja Ćirović, Jusuf Bajramspahić, Vlado Tomović, Slađana Bubanja, Vuk Pavićević i Miodrag Rakonjac. Scenografiju je uradio Abaz Dizdarević, kostimograf je Selena Tomašević, organizator Samir Zaimović i direktor produkcije Izet Erović.

Slične vesti