10.4 C
Belgrade
26/03/2023
kutak za mlade NVO sektor Srbija

‘’Različitost na dohvat ruke – promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumevanja na jugu i istoku Srbije’’

Poštovani prijatelji/ce,

Resurs centar Leskovac sa svojim partnerima Resurs centrom Bor i Civilnim resurs centrom iz Bujanovca kreće s realizacijom četrnaestomesečnog programa pod nazivom „Različitost na dohvat ruke – promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumevanja u južnoj i istočnoj Srbiji”.

Ovim programom želimo da mladi ljudi unaprede svoja znanja u pogledu zaštite i promocije ljudskih prava, poštovanju različitosti i tolerancije kroz metode neformalnog obrazovanja, aktivnog učešća i jednakih mogućnosti za opštu dobrobit.

Ovaj program se sastoji iz nekoliko celina kroz koje će mladi naučiti kako da poboljšaju svoj položaj u društvu i lokalnoj zajednici, nudeći im informacije, iskustva i edukaciju.

Program se sastoji od nekoliko različitih celina:

•Dva jednodnevna treninga na sledeće teme: promocija i vrednosti tolerancije, nenasilne komunikacije, prevenciji koflikata, volonterizma kao i prevazilaženju stereotipa i predrasuda;
•Radionice, volontiranje, akcije u saradnji sa volonterima/kama iz zemalja Evropske unije/ Saveta Evrope;
•Sedmodnevni pozorišni kamp za 26 učesnika koji će osmisliti i prezentovati performans na temu promocije multikulturalnosti i interetničkog dijaloga, pritom ne koristeći reči kao sredstvo sporazumevanja
•Sedmodnevni trening na temu „Uloga omladinskih organizacija u promociji prevazilaženja predrasuda i promociji dijaloga u multietničkim sredinama“ za 26 učesnika
•Organizacija Putujućeg festivala tolerancije koji će biti održan u Leskovcu, Boru i Bujanovcu. Kroz muziku, teatar, film, lokalnu hranu/piće biće predstavljene različite zemlje i kulture.
•Priprema Rečnika multikulturalizma-višejezični poduhvat približavanja mladih različitih nacionalnosti i kultura
Učesnici ovog programa mogu biti mladi između 15-19 godina starosti koji žive na teritoriji Jablaničkog (Leskovac, Vlasotince, Lebane, Bojnik i Crna Trava), Borskog (Bor, Kladovo, Majdanpek i Negotin), i Pčinjskog okruga (Vranje, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Vladičin Han, Bujanovac i Preševo), koji su:

•Zainteresovani za aktivno učešće na programu i javnom životu u mestu gde žive
•Motivisani za dalje napredovanje i željni da stečena znanja prenesu u svojoj lokalnoj sredini
•U mogućnosti da učestvuju u celokupnom programu
Ukoliko ispunjavate sve uslove i spremni ste da zejedno s nama dobijete nova znanja, upoznate zanimljive ljude i steknete nova iskustva, prijavite se na:

•E-mail: vlada@rcleskovac.rs ili 016/232 – 811, 016/ 232 – 812 za učesnike iz Jablaničkog okruga
•E-mail: office@rcbor.rs ili 030/456-640 za učesnike iz Borskog okruga
•E-mail: crcbuj@verat.net ili putem telefona 017/654-309 za učesnike iz Pčinjskog okruga
Prijavu možete preuzeti na www.rcleskovac.rs.

Očekujemo vaše prijave,
Resurs centar Leskovac /Resurs centar Bor/Civilni resurs centar Bujanovac

Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

Slične vesti