16.3 C
Belgrade
07/06/2023
radionice Srbija vizuelne umetnosti

Школа оригиналне ручне штампе – школа класичних графичких техника

Етнографски музеј, Београд

МАНАКОВА КУЋА, уметничко занатске радионице

Гаврила Принципа 5, Београд

„ОРФЕЛИН“

Школа оригиналне ручне штампе – школа класичних графичких техника

 НОЋ ОТВОРЕНИХ АТЕЉЕА 2012.

субота,  9. јуни од 18h до 12h

Полазећи од идеје и потребе нашег доба за очувањем традиције,

у априлу 2008. године први пут је у Београду, почела са радом школа оригиналне ручне штампе „Орфелин“. Под брендом Етнографског музеја, а у оквиру програма уметничко-занатских радионица Манакове куће, школа класичних графичких техника се успешно афирмише  кроз све веће интересовање полазника.

У току четири године рада одштампано је  око 1600 отисака. Прва, друга и трћа генерација графичара аматера имале су три изложбе графика у галерији Манакове куће, а четврту припремамо за септембар. Били су изложени ликовно и технички најуспешнији графички отисци, отиснути у класичним графичким техникама: линорезу, линорезу у боји, линогравури, линогравури у боји, бакропису, сувој игли, акватинти, мекој превлаци и резерважу.

С обзиром на преданост и интересовање полазника током школовања и дружења, неки су четврту годину са нама, настављамо мисију школе „Орфелин“ и у популаризацији и очувању класичних графичкох техника и откривању тајни и вештина графичког умећа.

У НОЋИ ОТВОРЕНИХ АТЕЉЕА 2012.

ДЕМОНСТРИРАЋЕМО ПРОЦЕС СТВАРАЊА  ГРАФИЧКОГ ЛИСТА

Графичари-аматери, наши  полазници, активно ће учествовати у  цртању по моделу, изради матрица и штампању тиража.Такође ћемо пружити могућност заинтересованим посматрачима да се и сами опробају у оригиналној ручној штампи. С обзиром да ће демонстрација трајати од 18h до 2h после поноћи, имаће довољно времена да израде цртеж и матрицу и да одштампају први отисак и део тиража. На овај начин графику ПРИБЛИЖАВАМО и ОТКРИВАМО и онима који су потпуно неупућени и у информативном и у практичном смислу.

Школу воде:

Наташа Бркић, академски сликар и

Владимир Лалић, академски графичар

контакт: 064 190 3887

Slične vesti