15.7 C
Belgrade
24/03/2023
sajam knjiga 2013 Srbija

Нове приче Давида Албахарија

David-Albahari-Propustena-prilikaПОЛИТИКА ОНЛИНЕ: На Сајму књига, на којем је Пољска почасни гост, „Архипелаг” ће представити три књиге пољских аутора: Збигњева Херберта, Адама Загајевског и Јануша Гловацког

– Ово ће очигледно бити година за причу. А ми смо одлучили да ову годину „Архипелага” посветимо причи у којој се може уживати и с којом се може разумети наше време. То није само прича као жанр, него и прича као облик комуникације и начин разумевања – рекао је Гојко Божовић, главни уредник „Архипелага”, представљајући књиге које ће ова издавачка кућа објавити до Сајма књига у Београду.

„Архипелаг” је у овој години објавио четрдесет нових и обновљених издања, покренуо две нове едиције, организовао ново издање Београдског фестивала европске књижевности и покренуо неколико великих пројеката, од којих је најновији – Награда за економску историју Балкана.

Познат и раније као издавач великих пољских писаца, „Архипелаг” ће на Сајму књига, на којем је Пољска почасни гост, представити три велике књиге савремене пољске књижевности: књигу прича Збигњева Херберта „Краљ мрава”, у којој се говори о мање познатим и маргинализованим боговима грчке и римске митологије, књигу есеја Адама Загајевског „Одбрана ватрености”, у којој се говори о поезији и историји, о идеологији и сумњи, о политици и стварности, о Ничеу и Сиорану, о Чеславу Милошу и Збигњеву Херберту, као и књигу драма Јануша Гловацког „Антигона у Њујорку”.

Архипелаг је у овој години објавио књиге најбољих савремених српских приповедача. На сајму ће премијерно бити представљена нова књига прича Давида Албахарија „Пропуштена прилика”, док су раније објављене нове књиге прича Михајла Пантића „Ходање по облацима” и Јелене Ленголд „У три код Кандинског”.

Објављено је и неколико изузетно занимљивих домаћих и преведених романа. Нови роман Милете Продановића „Аркадија” биће премијерно представљен на Сајму књига. „Аркадија” је узбудљив роман о транзицији, о кључним изазовима нашег времена у којем се појављују руски и домаћи тајкуни, висока политика и крупни криминал… Ново издање романа Владислава Бајца „Бекство од биографије” приповеда о Ђорђу Шагићу, јунаку са осам имена и са осам биографија, који је цео живот трагао за слободом и собом.

Роман Џона Ралстона Сола „Мрачне деструкције” црна је комедија међународних размера, од Њујорка до Париза и Београда, од Марока до Хаитија, од љубавних прича до крими заплета, од глобализације до глобалне корупције. Роман „Воља и судбина” велика је синтеза јединствене приповедачке магије Карлоса Фуентеса и недвосмисленог ангажмана којим је изразио драму и искушења Мексика и Јужне Америке.

„Једини човек на континенту”најпознатији је роман награђиване немачке књижевнице Терезије Море.

Пажњу читалаца свакако ће привући књига есеја и прича о савремености Чарлса Симића „Гледај дуго и нетремице”. Ова књига је страсно и луцидно сведочанство о искушењима модерних времена: о политичкој неодговорности, о војним интервенцијама, о томе ко су данас аутентични сведоци ужаса. До сајма књига биће објављена и књига мемоара Драгољуба Мићуновића „Живот у невремену”, узбудљива слика историјских, политичких, идеолошких, друштвених и културних прилика у највећем делу 20. века.

З. Р.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/kultura-i-zabava/Nove-price-Davida-Albaharija.sr.html

Slične vesti