6.5 C
Belgrade
02/12/2022
Crna Gora koncerti

Zvukovi na granici magije horske muzike

budva grd teatar slavica pisac i hor obilic 025GRAD TEATAR

Hor“Obilić“ i Darinka Matić-Marović oduševili publiku u Budvi

Zvukovi na granici magije horske muzike

­-Publiku oduševio brend koji postavlja standarde i brend koji stvara dobre ljude-

 

BUDVA- U okviru Grada tetara, na sceni između crkava, u petak uveče organizovana je koncert akademskog hora „Obilić“ sa dirigentom Darinkom Matić Marović, u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije iz Herceg-Novog, a u čast proslave 600 godina postojanja crkve Sv. Nikole manastira Praskvica.

Izvedeno je dvanaest kompozicija duhovne muzike, čiji su autori Sergej Rahmanjinov, Stevan Mokranjac, Marko Tajčević, James Miller, William Dawson,Ariel Ramirez,  Pavel Česnokov, Isaija Srbin i drugi.

Asistent dirigenta je bila Ivona Eklemović, a solisti koncerta Dejan Maksimović- tenor, Vladimir Andrić- bariton, Nela Kaluđerović- sopran i Darko Manić- bas.

Posle koncerta koji je oduševio 250 ljubitelja ove vrste muzike, doživljenog kao sklad zbukova na granici magije horskog pebanja“, dirigent  Darinka Matić Marović, rodjena Kotoranka,  za Pobjedu je izjavila:

-Maestro  Bogdan  Babić je još 1960 godine gostovao sa ovim horom u Americi i mi nastojimo da održimo taj visok nivo. Članovi hora studenata semenjaju ali kvalitet ostaje.Posle Bogdanove smrti postala sam umetnički rukovodica. Babić je,moram reći,  stvorio standarde koji se pamte i ostaju da se pamte.

U umetničkoj ličnosti Darinke Matić Marović harmonično su združeni kultivisana muzikalnost, autoritativnost, sugestivnost, neiscrpna energija i potpuna posvećenost radu. Njene nadahnute interpretacije vrlo zahtjevnog domaćeg i stranog, klasičnog i savremenog repertoara, sa oduševljenjem je prihvatala publika u najuglednijim salama u preko 30 zemalja svijeta: u skoro svim evropskim zemljama, zatim u SAD, Kanadi, na Kubi, u Meksiku, Kini, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji.

Akademski hor “Obilić”, osnovan je u Beogradu 1884. godine, Akademsko pozorište 1922. godine, a ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike 1945. godine. Prateći savremeni senzibilitet mladih, Krsmanac osniva Kulturni centar “Branko Krsmanović” kojim je obogatio svoje ansamble novim kreativnim grupama: Pophor, Tinhor, Bebihor, Akademiju Krsmanović, Krsmanović Kabare, Tinteatar, Bebiteatar, Hoplor, Etnobend, Folkibebe kao i Hobihor, Folkihobi. Krsmanac je brend koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više stotina hiljada članova, živi organizam uvek podmlađivan novim članovima, brend koji postavlja standarde i brend koji stvara dobre ljude.

D.Stodić

 

Slične vesti