17.8 C
Belgrade
31/03/2023
Bosna i Hercegovina fotografija region

Zumiraj prava

Udruženje Pravo ljudski u Sarajevu raspisalo je konkurs za najbolju fotografiju u oblasti ljudskih prava na temu: “Kojim putem kući?”, u okviru programa petog Filmskog festivala o ljudskim pravima “Pravo ljudski”, koji će biti održan od 10. do 15. novembra u Sarajevu.

“Zumiraj prava / Zoom rights” je program za mlade u sklopu Festivala “Pravo ljudski”. Namenjen je isključivo mladim ljudima, a osim konkursa, čini ga i izložba najboljih “Pravo ljudski” fotografija, dokumentarni filmovi u oblasti ljudskiih prava prilagođeni i namenjeni isključivo mladima, kao i edukativne radionice koje kroz umetnost, na poseban i kreativan način, problematizuju i propituju pitanja u vezi sa ljudskim pravima uopšte i u kontekstu Bosne i Hercegovine.

Učesnici/e konkursa moraju imati izmedju 13 i 25 godina i moraju biti državljani/ke Bosne i Hercegovine.

“Zumiraj vlastiti put kako bi što kreativnije vizualizirao/la čvorišnu tačku u kojoj se spajaju pojmovi poput identiteta, doma, (ne)sigurnosti, (ne)pripadanja…Imajući u vidu da identitet nije nešto što je fiksno, nepromjenjivo, zauvijek i unaprijed dato, te da pitanje doma ne obuhvata samo našu poštansku adresu ili pak geografsku odrednicu, pozivamo sve mlade ljude koji vole umjetnost fotografije da istraže što više stvarnih i imaginarnih puteva koji vode ‘kući’”, poručili su organizatori konkursa.

Nagrada za tri najbolje “Pravo ljudski” fotografije biće knjiga o dokumentarnoj fotografiji, dok će autor/ica prvonagrađene i najbolje fotografije biti nagrađen/a digitalnim foto-aparatom.

Prijavljivanje je putem prijavnog obrasca koji je moguće preuzeti sa sajta www.pravoljudski.org

Radovi onih učesnika/ca koji/e ne ispune tehničke uslove konkursa neće biti razmatrani.

Učešće na konkursu je besplatno, a odluke žirija su konačne.

Krajnji rok za slanje fotografija je 20. oktobar 2010.

Svaki/a autor/ica može poslati do tri fotografije.

Fotografije radjene mobilnim-telefonom, foto-montaže i digitalno (manipulisane fotografije neće biti razmatrane).

Fotografije moraju biti isključivo u digitalnom obliku, crno bele ili u boji, te mogu biti razvijene iz filma ili dijapozitiva.
Fotografije treba da budu optimizovane za print, 300 dpi, isključivo u JPG formatu, minimum 1024 px po kraćoj strani).

Veličina fotografije može biti min. 2MB i max. 5MB.

Jedan/na autor/ica može dobiti samo jednu nagradu za jedan autorski rad;

Svi/e prijavljeni/ne autori/ce imaće priliku da učestvuju na izložbi sa najmanje jednim autorskim radom.

Fotografije se mogu poslati putem maila na zoomrights@gmail.com ili snimljene na DVD/CD-u na poštansku adresu: Udruženje PRAVO LJUDSKI (Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu) (s naznakom za Foto- konkurs „ZUMIRAJ PRAVA/ZOOM RIGHTS“), Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije: Olja Latinović, mob. tel: 061 44 10 99, e-mail: zoomrights@gmail.com;

Sve radove koji do 20. oktobra 2010. stignu na e-mail ili poštansku adresu organizatora ocenjuje žiri čiji će sastav biti naknadno objavljen.

Tokom konkursa, na sajtu www.pravoljudski.org biće postavljene fotografije koje su ušle u uži izbor, a samim tim, fotografije objavljene na sajtu ulaze u izbor za nagradu.

Fotografije koje uđu u uži izbor biće izložene za vreme 5. Filmskog festivala o ljudskim pravima “Pravo ljudski”.

O rezultatima konkursa, otvaranju izložbe i dodjeli nagrada učesnici/ce će biti uredno obaviješteni/e, a autor/ica nagrađene fotografije bit će direktno obaviješten/a.

Udruženje Pravo ljudski nema obavezu vraćanja materijala i zadržava pravo korištenja i objavljivanja, bez naknadnog odobrenja i/ili bez plaćanja nadoknade autoru/ici. Autori/ce garantuju originalnost fotografija prijavljenih na konkursu. Automatski će biti isključene sve fotografije za koje se utvrdi da su preuzete od drugog/e autora/ice ili za koje se utvrde eventualne nepravilnosti po pitanju autorstva. Dodatno, fotografija ne sme zahtevati odobrenje treće osobe.

Učešćem na konkursu, svi/e učesnici/e pristaju na propozicije konkursa, a Udruženje Pravo ljudski ne snosi odgovornost u slučaju zlouptrebe autorskih fotografija prijavljenih na konkurs od strane učesnika/ca na konkursu, i/ili trećih osoba.

* U PRILOGU – PRIJAVNI OBRAZAC

Attachment Size
PrijavniObrazac_ZR10.pdf

Slične vesti

1 comment

Tweets that mention Zumiraj prava | Konkursi regiona -- Topsy.com 26/09/2010 at 22:17

[…] This post was mentioned on Twitter by PRAVO LJUDSKI, ZOOM RIGHTS. ZOOM RIGHTS said: http://konkursiregiona.net/?p=810 http://fb.me/HEqhTjwS […]

Comments are closed.