17.7 C
Belgrade
31/05/2023
promocije region vesti zemlja

ŽIVOT NA BALKANU – nova knjiga poezije

Ove, 2013. godine, negde između leta i jeseni, na svet je došla elektronska knjiga poezije ŽIVOT NA BALKANU, Zbornik pesama sa prvog književnog konkursa KONKURSNO (2012). Knjigu sačinjava 46 pesnika/pesnikinja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ima četiri tematska dela – ciklusa: Život u Srbiji, Život u Hrvatskoj, Život u Bosni i Hercegovini, Život u Crnoj Gori. Zbornik je naslovljen sa ,,Život na Balkanu“ i sa ,,KONKURSNO – poezija“ jer sadrži pesme koje su stigle na književni konkurs KONKURSNO (1. izdanje, 2012.) na kom je pobedio Miloš Živanović sa pesmom ,,Napisao sam pesmu“. Konkurs je pesničkog i regionalnog karaktera, delom buntovnog, delom satiričnog, delom mladalačkog, a delom ništa od svega toga. Konkurs je nastao 2012. godine u Kruševcu, a uređuje ga i vodi moja malenkost. Toliko o samom konkursu koji jeste na neki način predmet i suština knjige sveobuhvatajućim kontekstom, imanencijom, trancedencijom i percepcijom. Inače, konkurs sledeće godine puni 3 godine i isto toliko izdanja.

Samu knjigu objavila je izdavačka kuća DHIRA iz Švajcarske (DHIRA Verlag, Gartenstrasse 348700, Kunacht, Schweiz / ISBN: 978-3-905869-62-0) uz veliku pomoć i u okviru idejnog projekta ,,podrška mladima“ sarajevskog časopisa DIOGEN (Diogen pro culture magazine) iza čega stoji Sabahudin Hadžialić. Pomenuti sarajevski profesor i glavni urednik časopisa sa humor i satiru MAXMINUS i urednik časopisa DIOGEN PRO KULTURA MAGAZIN dao je svesrdnu podršku ovoj ideji i knjizi koja zaslužuje pažnju javnosti zbog sledećih stvari, činjenica i antilopa. Naime, i na prezime, knjiga sadrži ex-YU pesnički prostor ali nije nikakva pro-YU ili anti-YU knjiga. U njoj ćete naći četiri zasebna odeljka, četiri odvojena gledanja, mišljenja i pevanja ovog našeg života, situacije i habitusa. Još više, to su ne 4 nego 44 gledanja, tačnije 46. Knjiga je značajna jer poseduje većinom neafirmisane ili mlade autore od kojih će neko ime sigurno uskoro zasijati.

ŽIVOT NA BALKANU je spontana pesnička studija o političkoj, društvenoj i ljudskoj dimenziji života na ,,ovim prostorima“. Ili eksperiment, neki bi rekli eksperimenat, skup, zbir, različitih iskustava, sadejstava, fizionomija, identitetskih gluhopatija, ličnih buntova, refleksija, izražaja. Artikulacija pasivizirane akcije. Različite su pesme u njoj. Od onih patriotskih do antipatriotskih. Od finih i suptilnih do grubih i neumitnih.

Knjigu je priredio i pogovor pisao Miloš Ristić. Glavni i odgovorni urednik Sabahudin Hadžialić. Lektor Sonja Brčić, korektor i urednik izdanja. Ukupan materijalistički iznos – 92 stranice i 211 grama. Ukoliko želite još više saznati o samoj knjizi i konkursu čiji je ona nus-proizvod možete posetiti novootvorenu fejsbuk stranicu: Književni konkurs ,,Konkursno“

Ukoliko pak želite naručiti štampano izdanje knjige, koje je sekundarno, ali još primamljivije i lepše, možete to učiniti jednostavnom i kratkom komunikacijom sa izdavačem na mejl adresu: alternativanuova@gmail.com

Cena jednog primerka je 5 eura plus poštarina iz Sarajeva do vas. A knjiga se, kao što je već rečeno ili primećeno može besplatno listati, čitati i razgledati elektronski na stranici časopisa MaxMinus: http://issuu.com/05170/docs/knjiga_za_online_pripremljena_final?e=8401501/4811285

ŽIVOT NA BALKANU – knjiga je poezije koju je odbilo 86 izdavačkih kuća iz Srbije. Da li to govori o njenom kvalitetu ili o nesluhu za nove pesničke naraštaje ili nešto treće – ostaviću vam da prosudite sami. Da sve ovo ne bi izgledalo kao samo-reklama… A baš me briga i ako izgleda tako. Uopšte me se to ne dotiče. KONKURSNO je pokazalo i dokazalo ovim svojim proizvodom da je konkurs koji zaslužuje podršku sponzora i uvođenje novčanih nagrada ali će verovatno nastaviti svoj put bez toga. Ko zna zašto je to dobro. Legendarna rečenica. Legendaran kraj. Ko još sluša ,,Legende“ ? I Sanju Ilić? Bilju Krstić? Sanju Krstić-Balkaniku?

 

THE END

 

Miloš Ristić                                                                                         Kruševac, 01. 10. 2013.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

                           

Slične vesti