1.1 C
Belgrade
08/02/2023
promocije

Živjeti s nedoumicom – vrijeme u kojem smo postali stranci

Gosti: Milo Jukić, Elvis Bošnjak, Nebojša Lujanović, moderator Jasen Boko

Autori koji ove srijede sudjeluju na Traduki tribini pišu poeziju, prozu, drame i putopise, dolaze iz različitih miljea i sredina, a svima je zajedničko da ne mogu preživjeti od onoga što napišu, bez obzira na sve nagrade, priznanja i pohvalne kritike.
Time samo dijele sudbinu svih pisaca u Hrvatskoj… i znantno šire.
S njima ćemo razgovarati o suvremenom trenutku književnosti, što i zašto pišu, te čuti što misle o suvremenom trenutku književnosti i društva. Neke od tema na koje ćemo pokušati naći odgovore (ili samo mudro šutjeti) su:
– Kako se društvena i financijska kriza odražavaju u umjetnosti: kao dodatni motiv ili kao dobar razlog za odustajanje?
– Potrošačko društvo i književnost?
– Kako preživjeti od književnosti/poezije/drame?
– Može li umjetnost biti neovisna, ako živi od državne sise?
– Pisanje: iluzija, potreba ili nužnost?
– Kakva je uloga umjetnosti u društvu čiji je hram trgovački centar?
– Današnji Split iz tri različite perspektive Jukić/Bošnjak/Lujanović…

• MILO JUKIĆ (BIH) – autor knjiga „Ožiljci i brazgotine“ (knjiga poezije) i „Tri dana u Karaševu“ (putopisna proza); glavni urednik svih izdanja književne zaklade Fra Grgo Martić; bavi se novinarstvom, enigmatikom, poviješću, etnologijom i kulturnim pitanjima. Književne radove objavljuje u brojnim sarajevskim, zagrebačkim i beogradskim časopisima.

• ELVIS BOŠNJAK (Split) – Za svoje je tekstove i uloge osvojio brojne ugledne nagrade, a drame su mu igrane u Sloveniji, Makedoniji, BiH, Čileu, Meksiku i Njemačkoj. Od 2004-2006. je ravnatelj Drame splitskog HNK, a osnivač je privatnog kazališta PlayDrama.

• NEBOJŠA LUJANOVIĆ (Split) – autor knjiga „Stakleno oko“, „S pogrebnom povorkom nizbrdo“ i „Godina svinje“. Radi kao voditelj knjižare, te honorarno asistent iz kolegija Teorija književnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Slične vesti