15.7 C
Belgrade
24/03/2023
region

Živan Stojković: ,,Krivo ogledalo 3’’, Fileks, Leskovac 1910.

Hranislav Rakić, prof. i prof. dr Živan Stojković: prijateljstvo dugo pola veka
LESKOVAC – U leskovačkom ,,Pomaku’’, glasilu Udruženja pisaca Grada Leskovca, u broju 53/54, nedavno promovisanom u Kulturnom centru, pojavila se zanimljiva ocena Hranislava Rakića, poznatog istoričara, o knjizi ,,Krivo ogledalo 3’’ autora prof. dr Živana Stojkovića, koja se pojavila 2010. godine u izdanju ,,Fileksa’’ iz Leskovca.
Rakić, jedan od najplodnijih leskovačkih istoričara beleži da je bio sumnjičav 2007. godine kada je Stojković započeo da ostvaruje skriveni projekat u pet knjiga na do tada nezabeležen način!
-U Leskovcu je bilo pokušaja između dva svetska rata, pa i neposredno posle oslobođenja u Drugom svetskom ratu, da se leskovački duh odsika na zanimljiv, humoristički način (Dobrivoje Kapisazović, Dragoljub Trajković), ali se to ipak ne može uporediti sa originalnim načinom humorističko-satirične obrade konkretnih ličnosti Leskovca, kao što to čini dr Živan Stojković, a pritom ne štedi ni sebe! – ocenjuje Hranislav Rakić.
U trećoj knjizi Živan Stojković obrađuje životopise Borislava Zdravkovića, koji je za autora lirski boem, obrazovan, visprem, pritajeno prepotentan, pesnički genije, poželjan u svakom društvu’’. Za Josifa Stefanovića kaže da je ,,skojevski književnik, uvek nasmejan, vesele prirode, spreman da se oduševi tuđim uspehom, šarmantan, pun skrivenih emocija, književnik velikog formata’’. O prof. Dragomiru Radovanoviću autor ,,Krivog ogledala’’ govori kao ,,svestranom umetniku i profesoru’’, Radisava Filipoviću predstavlja kao izdavača koji deluje prijatno, pa čak i simpatično’’, a za dr Vladimira Cvetkovića primećuje da je ,,virtuelni ljubavnik, simpatičan starčić sa zagonetnim i jedinstvneim osmehom’’.
U knjizi ,,Krivo ogledalo 3’’ prof. dr Živan Stojković predstavlja i autora ovog priloga: ,,Danilo Kocić, novinarski as, izuzetno inteligentan, obrazovan, direktan, sarkastičan, duhovit, uvek spreman da plati ceh u – kafani’’, na granici boemskog, obdaren, autor briljantnih članaka, reportaža, pesama i romana’’.
Prof. Rakić zaključuje da je reč o interesantnoj knjizi i preporučuje autoru Stojkoviću da ,,istraje u ostvarivanju zamišljenog projekata, a da onda sve to bude objedinjeno u jednoj knjizi’’.
Danilo Kocić

Slične vesti