3.9 C
Belgrade
08/12/2022
Hrvatska poezija proza

Zelena akcija i Booksa otvaraju književni natječaj za klimatsku fikciju

Zelena akcija / Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Booksom, raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra Cli-fi.

Autori se pozivaju da podijele svoje vizije budućnosti. Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću?

Uvjeti natječaja su:

  • Prihvaćaju se kratke priče (od 3 do 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija – slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1 kartice teksta) – 1 kartica=1800 znakova s razmacima
  • Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad – jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
  • Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj te ona mora biti smještena u bližu ili dalju budućnost, dok je sama tema i način obrade dana na slobodu autorima/icama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
  • Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom jeziku.
  • Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano – justified)
  • Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.
  • Svakom radu će biti dodijeljena šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju.

Žiri čine Dora Sivka (Zelena akcija), Dunja Kučinac (Booksa) i Milena Benini, SF spisateljica.

Najbolje priče i kratke pjesničke forme bit će uključene u tiskanu i online publikaciju te predstavljene u Booksi. Publikacija će biti besplatna za dijeljenje, a kasnije će se prevesti i na engleski te distribuirati preko mreže Friends of the Earth. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi bit će ilustrirano te će ući u završni krug natječaja. Završni krug natječaja održat će se na E?! – Okolišnom filmskom festivalu (21.-23.4.2017., Kino Tuškanac) gdje će publika glasati za najbolji rad koji će osvojiti glavnu nagradu od 2.000 kn.

Ostale detalje o natječaju možete pronaći u prilogu ili na web stranici Bookse i Zelene akcije.

Molimo Vas da medijski najavite ovaj književni natječaj.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojim vam na raspolaganju.

Srdačno,

Luka Ostojić

Klub Booksa

Martićeva 14d

10 000 Zagreb

Tel: 01/ 4616 124

Fax: 01/ 4616 123

Mob: 098/ 184 36 54

www.booksa.hr

booksa@booksa.hr

Slične vesti

1 comment

Jovan 07/01/2017 at 15:54

Konkurs je lep, ali bih više voleo da ste ga otvorili i za pisce i pesnike iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije koji pišu na zajedničkom jeziku. Tako biste imali veći izbor.

Comments are closed.