2.1 C
Belgrade
03/02/2023
izložbe region

Završio likovnu akademiju, sad može da se slika

Mladi umetnik Vuk Vučković predstavće se 18. aprila u Galeriji FLU u Beogradu diplomskom izložbom radova “Završio sam likovnu akademiju – sada mogu da se slikam!”, odnosno retrospektivom radova nastalih za vreme školovanja – crtežima i slikama iz ciklusa “Piktogrami savremenog društva”.

Projekat čini 30 crteža čija su tema intimni, fetiš predmeti, a nastali su u 2010. godini i izvedeni su u tehnici erbraša tušem na papiru.

Način izvedbe crteža je hiperrealan i nadrealan, a prema rečima Vučkovića, nacrtani predmeti nisu slučajno odabrani, jer je težio da pronađe što ekstremnije primere koje je kasnije intervencijom, oduzimanjem konteksta pozadine, pretvarao u simbole. Tako su postali piktogrami savremenog društva.

Projekat čini i deset radova izvedenih tehnikom akrilnih boja i erbrašom na platnima velikih formata.

Slike su nastale iz potrebe da se ciklus crteža prenese, poveže i proširi svoje značenje u medijumu slike.

Motivi na slikama su ženski aktovi obučeni u sado-mazo, lateks odeću ili seksi veš. Takođe su izvedeni hiperrealno i nadrealno, uz svedenu jednobojnu pozadinu vedrih boja koja te sado-mazohističke scene pretvara u prijatne prizore.

Radovi pozivaju da se otvoreno gleda, vidi, sagleda, objasni i prihvati, kao normalna pojava savremenog društva koja treba da prestane da bude tabu tema.

Prema rečima Vučkovića, jedino tako može da dođe do rešavanja problema mazohizma u našim životima.

Student prve godine doktorskih studija slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Vučković je diplomirao 2010. godine.

Član je ULUS-a od 2011. godine, a aktivista je ART if ACT.
Aktivno izlaže od 2005. godine – imao je četiri samostalne i tridesetak kolektivnih izložbi, a dobitnik je i nekoliko nagrada i priznanja.

Između ostalog, predstavio se ove godine na izložbi novih članova ULUS-a, a 2010. učestvovao je na izložbi “Perspektive” novosadske Art klinike, kao i na izložbama “Underground alternative” u Njujorku, “ScanMan” u Zrenjaninu, “Likovne masturbacije” u Kragujevcu i “Fabrika” u Pančevu.

Vučkovićeva izložba u Galeriji FLU biće otvorena do 28. aprila.

U Galeriji Izlozi, inače, otvorena je od 14. aprila do 6. maja, grupna izložba umetnika iz Španije, koju je organizovao Međunarodni festival savremene grafike Ingráfica, a obuhvata kako klasične grafičke forme kojima se savremeni španski grafičari trenutno bave, tako i mnoge druge umetničke forme koje su prisutne u njihovom stvaralaštu, koje izlaze iz okvira čisto dekorativnog ili estetskog.

Izložbu čine tri konceptualna bloka: reprodukcija, shvaćena kao kopija originala koja nastaje obično primenom mehaničkih sredstava (bilo da se radi o otiscima, fotokopir aparatu, ploteru, itd.), zatim ponavljanje – vrednost višestranog karaktera umetnosti, o kojoj se toliko diskutuje ne samo u domenu grafike, već i drugih medija, kao što su fotografija ili video (rasprave na temu original-kopija), te angažovanost, shvaćena sa jedne strane kao odbrana novije španske grafičke produkcije i njenih derivata, a s druge strane kao sredstvo koje umetnici koriste za izražavanje socijalnih i političkih ideja.

Izložbu su organizovali Španska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (AECID) i festival Ingráfica, uz podršku Instituta Servantes, Državnog organa Španije za kulturne aktivnosti u inostranstvu (SEACEX) i Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU u Beogradu (www.fluc.org).

Slične vesti