-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
region rezultati konkursa vesti

Završeni XXVIII „Susreti Zija Dizdarević“

U okviru završne književno-kulturne manifestacije ovogodišnjih XXVIII „Susreta Zija Dizdarević“ u Fojnici je pripremljen bogat kulturno zabavni program. Program je započeo prvog dana proteklog vikenda kada se u „Klubu 68“ u Fojnici održalo književno veče Lane Bastašić iz Banja Luke, čije su priče dvije godine zaredom osvojile prvo mjesto na natječaju Susreta za najbolju kratku priču/pripovjetku. Domaćin joj je bio Enver Kazaz.

Isti dan je u popodnevnim satima u sali hotela „Reumal“ u Fojnici upriličeno novo čitanje klasika bh. književnosti Vitomira Lukića, uvodničari su bili književnik Marko Vešović i Mevlida Đuvić profesor na Univerzitetu u Tuzli. Nakon toga je kao gost Susreta bio Marko Vešović a domaćin mu je bio Enver Kazaz. I na kraju ove manifestacije je drugog dana minulog vikenda priređena svečana Akademija XXVIII Susreta „Zija Dizdarević“u Fojnici i izložba fotografija Kemala Hadžić, sarajlije sa američkom adresom. U muzičkom dijelu programa nastupile su članice vokalnog sastava KUD „1001 noć“ Fojnica.

Na svečanoj Akademiji prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora manifestacije Nasir Selimović koji je govorio o maćehinskom odnosu određenih institucija prema ovoj manifestaciji i tom prilikom kazao: „Dakle, ovogodišnji XXVIII Susreti Zija Dizdarević Fojnica bez obzira na maćehinski odnos države, odnosno institucija koje bi trebale da potpomažu, da promoviraju kulturu u BiH, zadržali su kontinuitet i što mi je posebno drago i kvalitet.

Nismo dobili nikakvu pomoć ministarstava kao što su Ministarstvo kulture, sporta i obrazovanja SBK-a, kao što je Ministarstvo civilnih poslova BiH. Uprkos svim tim teškoćama, uspjeli smo da istrajemo tokom čitave godine, ne u onoj dinamici kao što smo naučili i htjeli u dosadašnjim Susretima, nego sa reduciranim programom“.

Uručene su nagrade i diplome za najbolje tri kratke priče/pripovjetke pristigle na ovogodišnji natječaj od ukupno 96 koliko ih je pristiglo za ove Susrete iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Švedske i SAD-a. Žiri u sastavu Ivan Lovrenović, Tanja Stupar Trifunović i Hadžem Hajdarević nakon što su pročitali sve pristigle priče, odabrali su tri najbolje. Nagrada za pobjedničku pripovjetku je 2.000 KM, drugoplasirana 1.500 KM i trećenagrađena 1.000 KM.

Najboljom pričom/pripovjetkom je proglašena priča pod naslovom„Kinematika slobode“ autora Slaviše Obradovića iz Prijedora, druga nagrada je pripala priči „Delicatessen“ čiji je autor Saša Skenderija iz Njujorka u SAD, treća nagrada je pripala Fuadu Hrustiću iz Gradačca za priču „Arzija je bila dobra žena“. U okviru manifestacije je promoviran i „27. Godišnjak“ u kome su sadržani svi radovi sa XXVII „Susreta Zija Dizdarević“.

Autor pobjedničke priče građevinski inženjer Slaviša Obradović iz Prijedora je nakon uručene nagrade kazao da priča „Kinematika slobode“ govori o jednom danu srednjovječnog muškarca koji je suočen sa privatnim i poslovnim slomom. Izlaz pokušava naći spasonosnim riješenjem, povratkom u svoj zavičaj, međutim ispostavi se da za njega nema izlaza.

„Ovo je najznačajnija nagrada ove vrste u BiH i među najznačajnijim nagradama ove vrste u regionu. Činjenica da je žiri ovako visoko ocjenio moju priču mene čini vrlo ponosnim, i ja sam im na tome vrlo zahvalan“, rekao je autor pobjedničke priče Slaviša Obradović.

Slične vesti