4.9 C
Belgrade
30/03/2023
region rezultati konkursa Srbija

Završen konkurs Rukopisi 34

Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije već 34 godine objavljuju poeziju i kratku prozu perspektivnih mladih autora. Rukopisi su prvi put objavljeni 1976. godine zahvaljujući pančevačkom pesniku Momčilu Paraušiću a danas, posle više od tri decenije pančevački Dom omladine s ponosom predstavlja ono što je književna budućnost. Dom omladine Pančeva je ujedno i prva kulturna ustanova koja je pokrenula izdanja ovakve vrste u svim eks-Ju republikama, u vreme kada su kulturne veze tek počele da se ponovo uspostavljaju.

Ovogodišnji konkurs završen je veoma uspešno 10. februara. Internet je bio i ovog puta ključan faktor u uspešnosti konkursa, tako da se uredništvo Rukopisa zahvaljuje svim internet portalima iz regiona koji su bili ljubazni da proslede informaciju o konkursu. Broj pristiglih radova je premašio dve stotine, s tim da je 50 posto autora iz Srbije, a zatim iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Makedonije i Slovenije i najmanje pristiglih radova bilo je iz Crne Gore. Članice žirija u sastavu: Jasmina Topić, Ana Ristović i Čarna Popović nakon lepog ali i nezahvalnog posla odabrale su 46 autora:

Crna Gora: Vladimir Petrović, Nemanja Dragaš

Srbija: Zoe Ilić Duhandžija, Luka Kurjački, Uroš Đurković, Sanja Drakulić, Jelena Jorgačević, Svetlana Stanković, Filip Milenković, Marija Teodora Menovski, Bojana Stefanovski, Stefan Ilić, Milica Marković, Aleksandar Solomun, Daniela Šašić, Đorđe Đurica, Maja Korolija, Andrea Popov Miletić, Slađana Šimrak, Aleksandra Savanović,
Uroš Pajić, Filip Šakan, Miloš Ilić, Đorđe Stojanović i Borislav Stanić

Bosna i Hercegovina: Bojan Krivokapić, Jasmin Saletović, Lana Bastašić, Elma Dugić, Aljoša Ljubojević, Armin Bolić, Ervin Halebić i Faruk Bodom

Hrvatska: Toma Zidić, Mario Glavaš, Srđan Sandić, Stanko Stojić i Jelena Galijašević

Makedonija: Mane Manušev, Andrej Jovančevski, Davor Stojanovski, Mitko Gogov Džamski i Bistra Kumbaroska

Slovenija: Marki Medved, Andrej Tomažin i Andreja Denko

Urednice posebno pohvaljuju radove Marine Prohaske iz Zrenjanina, Bojana Marjanovića iz Užica i Nemanje Stojkovića iz Vranja čiji radovi ove godine nisu ušli u Zbornik, ali verujemo da će to uspeti sledeće godine. Takođe se zahvaljujemo i drugim mladim autorima koji su poslali radove. Verujemo da će narednih godina biti još prilike i da učestvuju i da budu objavljeni.

Rukopisi 34 ući će u štampariju početkom maja, a promocija je predviđena krajem maja / početkom juna o čemu će autori i javnost biti obavešteni. Dom omladine Pančevo kontaktiraće s odabranim autorima oko promocije, gostovanja i dostavljanja autorskih primeraka.

Važno je napomenuti da se Rukopisi ne prodaju, već poklanjaju: autorima, publici i zainteresovanima koji će moći da kontaktiraju Dom omladine Pančeva ukoliko žele primerak knjige.

Slične vesti