-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Završen 18. SFF: „Srce Sarajeva“ za najbolji film dodijeljeno ostvarenju „Svi iz naše porodice“

Sarajevo – „Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film na 18. Sarajevo Film Festivala dobilo je ostvarenje „Svi iz naše porodice“ rumunskog reditelja Radu Judea.

Žiri je ocijenio ovaj film kao kompleksan i koji stvara cijeli jedan univerzum. To je univerzalna priča, koja bi mogla biti ispričana bilo gdje i bilo kada.

Najboljom glumicom proglašena je Marija Pikić koja je ostvarila izvanrednu ulogu u filmu bosanskohercegovačke rediteljice Aide Begić „Djeca“.

Uliks Fehmiu proglašen je za najboljeg glumca za ostvarenu ulogu u srbijanskom filmu „Ustanička ulica“ reditelja Miroslava Terzića.

Specijalnom nagradom žirija nagrađen je „Iza brda“ turskog režisera Emina Alpera.

U konkurenciji za najbolji kratki film Srce Sarajeva dobio je „The Returns“ Blerte Zeqiri, dok su, također, nagrađena i ostvarenja Radua Potcoavae „Daddy Rulz“ i „The Paraffin Prince“ Pavela Vesnakova.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je „Ugasi svjetlo“ Ivana Mladenovića.

Nagradu u ovoj konkurenciji dobio je i film „Muški film“ Nebojše Slijepčevića.

Počasnu nagradu Srce Sarajeva, kako je već ranije objavljeno, dobio je hrvatski producent svjetskog glasa i dvostruki Oskarovac Branko Lustig.

Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film, predstavio nam je 12 filmova, od toga jednu svjetsku, dvije međunarodne i devet regionalnih premijera, koji su u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva.

Takmičarski program – igrani film ove je godine donio glasove mladih i hrabrih filmskih autora i autorica, a otvorio ga je bosanskohercegovački film „Djeca“, Aide Begić.

Selekciju Takmičarskog programa – dokumentarni film ove godine činila su 22 filma, među kojima su i filmovi novih autora, kao i iskusnih reditelja starije generacije.

U okviru ove selekcije prikazano je sedam svjetskih, sedam međunarodnih i osam regionalnih premijera.
Osvježenje i nove, mlade autore i autorice ove nam je godine donio i Takmičarski program – kratki film, u okviru kojeg je prikazano deset filmova, koji uključuju tri regionalne, pet međunarodnih i dvije svjetske premijere.

 

Slične vesti