26.1 C
Belgrade
10/06/2023
Bosna i Hercegovina rezultati konkursa

Žarko Milenić dobitnik jednomjesečne književne stipendije Udruge „Kurs“ i KZ „Fra Grgo Martić“

zmilenic1Na ovogodišnji natječaj za jednomjesečnu književnu stipendiju splitske Udruge „Kurs“ i naše Zaklade pristiglo je devet prijava, uglavnom istaknutih bh književnika i prevoditelja, pa članovima Upravnog odbora Zaklade nije bilo lako odlučiti o dobitniku stipendije.

Većinom glasova odlučeno je da to bude Žarko Milenić, književnik i prevoditelj iz Brčkog, koji će tako imati prigodu mjesec dana boraviti u Splitu, detaljnije se upoznati sa splitskom književnom i kulturnom scenom te se predstaviti splitskoj književnoj publici.

Žarko Milenić rođen je 1961. godine u Brčkom, gdje – nakon mnogo godina provedenih izvan BiH – ponovno živi i radi od 2006. godine. Objavio je više od 20 knjiga proze i poezije, a piše i eseje, drame te književne i kazališne kritike. Jedan dio njegovog književnog opusa preveden je na engleski, francuski, grčki, albanski, bugarski, danski, rumunjski, armenski, makedonski i slovenski jezik, a dobitnik je i brojnih književnih nagrada. Bavi se i prevođenjem sa engleskog, ruskog, makedonskog i bugarskog jezika.

Član je Društva hrvatskih književnika i Društva novinara BiH te predsjednik Književnog kluba Brčko distrikta. Glavni je urednik književnog časopisa „Riječ“.

Podsjećamo da je prethodna dobitnica stipendije bila mlada sarajevska književnica Lejla Kalamujić.

Slične vesti