Žarko Milenić dobitnik jednomjesečne književne stipendije Udruge „Kurs“ i KZ „Fra Grgo Martić“

Filed under: Bosna i Hercegovina,rezultati konkursa |
zmilenic1Na ovogodišnji natječaj za jednomjesečnu književnu stipendiju splitske Udruge „Kurs“ i naše Zaklade pristiglo je devet prijava, uglavnom istaknutih bh književnika i prevoditelja, pa članovima Upravnog odbora Zaklade nije bilo lako odlučiti o dobitniku stipendije.

Većinom glasova odlučeno je da to bude Žarko Milenić, književnik i prevoditelj iz Brčkog, koji će tako imati prigodu mjesec dana boraviti u Splitu, detaljnije se upoznati sa splitskom književnom i kulturnom scenom te se predstaviti splitskoj književnoj publici.

Žarko Milenić rođen je 1961. godine u Brčkom, gdje – nakon mnogo godina provedenih izvan BiH – ponovno živi i radi od 2006. godine. Objavio je više od 20 knjiga proze i poezije, a piše i eseje, drame te književne i kazališne kritike. Jedan dio njegovog književnog opusa preveden je na engleski, francuski, grčki, albanski, bugarski, danski, rumunjski, armenski, makedonski i slovenski jezik, a dobitnik je i brojnih književnih nagrada. Bavi se i prevođenjem sa engleskog, ruskog, makedonskog i bugarskog jezika.

Član je Društva hrvatskih književnika i Društva novinara BiH te predsjednik Književnog kluba Brčko distrikta. Glavni je urednik književnog časopisa „Riječ“.

Podsjećamo da je prethodna dobitnica stipendije bila mlada sarajevska književnica Lejla Kalamujić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*