19.2 C
Belgrade
29/05/2023
Srbija vizuelne umetnosti

XX Bijenale tapiserije

Sekcija za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a organizuje u septembru XX Bijenale tapiserije na temu “Panorama”, a poziv umetnicima za učešće otvoren je do 10. avgusta 2012. godine.

Jubilarno, XX Bijenale tapiserije, prema navodima organizatora, izazovna je prilika za osmatranje i promišljanje.

Tradicionalna osnova, transformacija klasičnog u kombinovani medij i upliv nove generacije umetnika obeležili su prethodnih četrdeset godina. Upravo taj dualizam iskustvenog kontinuiteta i inovativnih kretanja predstavlja panoramu savremene umetnosti tapiserije.

“Kao što svet koji nas okružuje oblikuje učesnika i posmatrača, tako i umetniku postavlja pitanja na koja samo on može dati odgovor. U kom se pravcu krećemo, da li to možemo predvideti i gde je naša uloga u svemu tome. Da li se možemo osloniti na iskustvo, ili moramo istraživati, ili čak rizikovati? Budnost koja se od nas očekuje uvlači nas u panoramu sopstvenih projekcija. Ali, u tome je odgovor, zar ne?”

Na izložbi mogu da učestvuju članovi ULUPUDS-a, UPIDIV-a, kao i umetnici po pozivu.

Svaki učesnik može da konkuriše sa najviše 3 rada nastala u prethodne dve godine.

Dozvoljene su sve tehnike i vizuelni izrazi.

Prilaže se CD sa prijavom i fotografijama radova, prema sledećim propozicijama:
– skenirani radovi: dimenzije 13x18cm, u rezoluciji 300 pixel/inću, JPG format, RGB mode (priloženi materijal služiće kako za selekciju tako i za prezentaciju u katalogu izložbe)

Popunjenu prijavu i CD predati do 10. avgusta 2012. godine (od 10 do 16 sati), u ULUPUDS, Terazije 26 (tel: 011/26-85-780), kustosu Dijani Milašinović Marić.

Na otvaranju izložbe biće dodeljene nagrade.

Bijenale će biti održano od 13. do 28. septembra u Konaku kneginje Ljubice.

Savet izložbe čine: Aleksandra Bogićević, Maja Gecić, Marija Tasovac, Sonja Rosić i Dijana Milašinović Marić.

Slične vesti