2.6 C
Belgrade
04/02/2023
vesti

XVI festival autorskog filma

„Autorski festival ipak će biti održan. Čak i ove godine…“ Ovako bi mogla da glasi udarna vest u biltenu Festivala autorskog filma u Beogradu – za 1995, ’96… 2001, 2002… 2010. godinu. Usred ipak, čak, uprkos i međutim smestila se šesnaestogodišnja istorija „Pogleda u svet“, a tako će, nažalost, biti i ove godine u kojoj je, odlukom Ministarstva kulture, naš festival svrstan među manifestacije od nacionalnog značaja.

Festival će, dakle, biti održan – naravno uz manji broj gostiju, sa nedostatkom novca za glavnu festivalsku nagradu, kao i za odgovarajuću relalizaciju pratećih programa. Pa ipak… Dužni smo da kao stvaraoci i filmski radnici upozorimo javnost na posledice ekonomske krize koje se posebno drastično osećaju u fragilnoj oblasti kulture. Ne radi se samo o smanjenju budžeta festivala, nego i o dramatičnom nestanku bioskopskih sala u centru Beograda, dvorana pogodnih za prikazivanje art-filmova. Smatramo da je poziv na XVI Autorski festival ujedno i pravi način da uputimo apel državnim institucijama, možete ga shvatiti i kao S.O.S. – jer uvereni smo da je upravo kultura onaj neophodni element imuno-sistema bez koga nijedno, pa ni srpsko društvo, praktično ne može da funkcioniše, ni da opstane.

Ovogodišnji festival biće održan u duhu slogana „Sloboda skupo košta“ i pratećeg programa Anarhizam i film – a sa njima u idealnom saglasju stoji i Godarovo ostvarenje Film Socijalizam iz glavnog programa, ali i „rudarska opera“ Olega Novkovića Beli, beli svet, prvi domaći film čija premijera otvara Autorski festival u Sava centru.

Publika Autorskog festivala i ove godine moći će da vidi aktuelnog kanskog pobednika (tajlandski film Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života), ali i nova ostvarenja Žang Ji-Moua, Kristi Pujua, Grega Arakija, Li Čang Donga; videće i prateći program Novi turski film u znaku vodećeg autora Nuri Bilge Džejlana, kao i programe Debitanti autorskog filma i Planeta Zemlja – poslednji izazov. A uprkos krizi tu je i novina – inspirisani uspehom prošlogodišnjeg programa „Slikati film“, ove godine uvodimo poseban vizuelni program koji preispituje sve fluidnije granice i preplitanja filma i savremene vizuelne umetnosti.

Sa verom u bolju budućnost umetnosti i kulture u Srbiji, želimo iskrenu dobrodošlicu gostima i našoj odanoj publici.

Savet festivala

Izvor: http://www.faf.rs/festival.php

Slične vesti