Voji Čolanoviću nagrada „Borisav Stanković“

Filed under: rezultati konkursa,Srbija |

Saopštenje za javnost
Beograd, 19.03.2012.

Književnu nagradu „Borisav Stanković“ za 2011. godinu dobio je Voja Čolanović za roman “Oda manjem zlu”, objavljen u ediciji “Putevi” Mono i Manjane.

Nagradu Borisav Stanković tradicionalno dodeljuje Književna zajednica Vranje. (Od 2011. godine grad Vranje dodeljuje istoimenu nagradu.) Prava, tradicionalna nagrada Borisav Stanković, čiji je prvi dobitnik Milorad Pavić a prošlogodišnji Vladan Matijević, ove godine jednoglasnom odlukom žirija dodeljena je Voji Čolanoviću, koji je tako postao dvadeset prvi dobitnik ovog književnog priznanja. Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu: Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović.

Odluka o dodeli nagrade proglašena je na konferenciji za štampu koja je danas održana u Udruženju književnika Srbije, a nagrada će piscu biti svečano dodeljena 29. marta u Vranju.

Oda manjem zlu je neobična ljubavna priča koju autor smešta u jedan topli dan tranzicionog Beograda. Junaci Janko i Mina proveli su čudesne romantične i erotske trenutke u Salcburgu, njihovi brakovi su se poljuljali ili raspali, i sada je Mina, Finkinja, stigla u Beograd, ali samo na jedan dan. Čovek ne bi verovao šta se sve tog dana desilo.

Ko voli otmenost duha i želi da sve vreme dok čita sačuva osmeh na licu, našao je knjigu za sebe. U njoj se oblikuje jedan karakter kakav do sada nije postojao u srpskoj književnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*