17.7 C
Belgrade
31/05/2023
rezultati konkursa Srbija

Voji Čolanoviću nagrada „Borisav Stanković“

Saopštenje za javnost
Beograd, 19.03.2012.

Književnu nagradu „Borisav Stanković“ za 2011. godinu dobio je Voja Čolanović za roman “Oda manjem zlu”, objavljen u ediciji “Putevi” Mono i Manjane.

Nagradu Borisav Stanković tradicionalno dodeljuje Književna zajednica Vranje. (Od 2011. godine grad Vranje dodeljuje istoimenu nagradu.) Prava, tradicionalna nagrada Borisav Stanković, čiji je prvi dobitnik Milorad Pavić a prošlogodišnji Vladan Matijević, ove godine jednoglasnom odlukom žirija dodeljena je Voji Čolanoviću, koji je tako postao dvadeset prvi dobitnik ovog književnog priznanja. Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu: Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović.

Odluka o dodeli nagrade proglašena je na konferenciji za štampu koja je danas održana u Udruženju književnika Srbije, a nagrada će piscu biti svečano dodeljena 29. marta u Vranju.

Oda manjem zlu je neobična ljubavna priča koju autor smešta u jedan topli dan tranzicionog Beograda. Junaci Janko i Mina proveli su čudesne romantične i erotske trenutke u Salcburgu, njihovi brakovi su se poljuljali ili raspali, i sada je Mina, Finkinja, stigla u Beograd, ali samo na jedan dan. Čovek ne bi verovao šta se sve tog dana desilo.

Ko voli otmenost duha i želi da sve vreme dok čita sačuva osmeh na licu, našao je knjigu za sebe. U njoj se oblikuje jedan karakter kakav do sada nije postojao u srpskoj književnosti.

Slične vesti