24.8 C
Belgrade
24/06/2024
nove knjige Presing izdavaštvo Srbija Vlasta Mladenović

Vlasta Mladenović – Lokalitet i svet šarkamenskih rima

U zajedničkom izdanju KULTURISTOKA  i PRESINGA objavljena je nova zbirka pesama Vlaste Mladenovića (1956), književnika sa preko 20 objavljenih knjiga.

Pesnik znalački, sa dozom stoicizma u odnosu na teme kojima se bavi, vodi svoju zbirku neobičnog, ali i te kako opravdanog naslova: u geografsko-kulturološkom podneblju odrastanja i življenja on nalazi sopstvene poetske vodilje, bilo da pesnički reaguje u smislu polemičkog odgovora na delo nekog kolege književnika ili da u svojesvrsnoj kontemplaciji i sa stvaralačke distance posmatra svet koji se odvija pred njegovim očima.

Iz recenzije Vase Pavkovića:

Ko je pesnik? Čemu pesnici?
Ova pitanja i danas stoje pred svakim ko ozbiljno i odgovorno piše poeziju ili piše o poeziji.

Promocija Šarkamenskih rima na Sajmu knjiga 2017.

Ona se nameću čitaocu i dok čita novu pesničku knjigu Vlaste Mladenovića, Lokalitet i svet šarkamenskih rima, knjigu pesnika koji duže od trideset godina istrajava na pesničkoj reči i podstiče i održava, odnosno neguje pesničku vatru u sebi i oko sebe. Ona su bila tu u nama i oko nas od prve njegove pesničke knjige, pa kroz dvadesetak narednih ostvarenja. Pesnik je, naime, napredovao i sazrevao polagano, kao što već kod talentovanih i upornih pesnika zna da bude.
Čemu nas taj put uči?
Možda, bar u Vlastinom slučaju, da pevajući i živeći, pesnik teži mudrosti. Mudrosti u sebi i smirenosti u sebi i oko sebe.

Zbirka se može naručiti po ceni od 400 din.

NARUDŽBENICA:

    CAPTCHA ImageChange Image

    Slične vesti