17.8 C
Belgrade
31/03/2023
Srbija vesti

Vlasotince: Novica Jović „Tragovi na vetru“, zbirka pesama

Jovic_Novica_Vlasotince_malaВЛАСОТИНЦЕ – У издању Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ и Културног центра из Власотинца, недавно је објављена нова књига Новице М. Јовића „Трагови на ветри“.

 Новица Јовић рођен је у Свођу 1. јануара 1954. године. Основну школу и гимназију завршио је у Власотинцу. Студирао је право и Нишу и Скопљу. До сада је објавио књигу под насловом „Масленик I“ (Нешто између). Живи и ствара у Власотинцу.

 При крају ове књиге „Трагови на ветру“, мислилац Јовић користи се и акростихом у којем се почетна слова читају усправно. Познато је да је то стара форма настала још у грчкој поезији, код Римљана, неговала се кроз читав средњи век и ренесансу, преко барока, све до најновијег доба. Користили су је Бокачо, Е .А. По, дубровачки песници, као и деспот Стефан Лазаревић у Слову о љубави.

 Ево како је Јовић дочарао акростих и својим мислима у збиркци „Трагови на ветру“ (Мисленик II):

Нога покреће корак – отвара наду

Отвори себе – тражи време

Иза је део наставка – испред део опстанка

Вода враћа истину – у времену потврђену

Циглу руни време – од човека тражи нове идеје

Ако стојиш испре крста – молитвом потврђујеш Христа.

Ја – прелази у ОН

Он је испред, остаје иза

Врата су испред, у корак – иза

Ивица времена – молитвом испред крста исправљена

Ћилим се вуном отвори, човек пред крстом

 И тако се завршава акростихом ова књига мудрих мисли. Свакако да то није ризница мудрости, већ покушај да се искаже размишљање о животу и свету и годинама које су прошле, пролазност времена је неминовна, али ако се мисао не запише, забораи се. Јовић то није дозволио. Штампајући ову књигу, он се својим мислима и хаику поезијом придружио у времену времена.[1]


[1] Драгиша Марковић, књижевник, Мудре мисли Новице М. Јовића, Трагови на ветру, Народна библиотека „Десанка Максимовић“ и Културни центар Власотинце 2013, стр. 7. Напомена: уредник издања је Србољуб Такић, познати књижевни стваралац из Власотинца, директор народне библиотеке.

 Danilo Kocić

Slične vesti