4.6 C
Belgrade
31/01/2023
region rezultati konkursa Srbija

Vladimiru Kopiclu nagrada „Desanka Maksimović”

Vladimir Kopicl, pesnik iz Novog Sada, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Desanka Maksimović”, saopšteno je juče u Narodnoj biblioteci Srbije. Žiri je radio u sastavu: Radmila Lazić (predsednik), Dejan Ilić, Danica Vukićević, Gojko Božović i Predrag Petrović. Nagrada, kaže se u obrazloženju žirija, dodeljuje se Kopiclu za celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji, za produbljivanje pesmotvornih mogućnosti srpskog jezika, proširivanje pesničkog polja, njegovih smisaonih i značenjskih mogućnosti, za sveukupne zavidne pesničke domete koji svoje izvorište (i uporište) nalaze u samom jeziku, kao osnovnoj supstanci pesničkog govora.

Poezija Vladimira Kopicla, ističe Radmila Lazić, pripada tradiciji moderne i to onom njenom radikalnijem, neoavangardnom delu, zaslužnom za vitalizaciju pesničkih praksi u srpskom jeziku. Višedecenijski neoavangardni pesnički angažman – Vladimira Kopicla svrstava u retke autore doslednog pesničkog identiteta i integriteta. Kopiclova poezija pridružuje se onim pesničkim traganjima u okviru srpske poezije koji, u „prekoračenju” propisanih pesničkih obrazaca, vidi smisao stvaranja pesničke umetnosti.

Jučerašnjom konferencijom za novinare, objasnila je Zorica Milinković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Desanka Maksimović”, počeli su „Desankini majski razgovori”. Kopiclu će nagrada biti uručena 16. maja, u Brankovini, kada se obeležava rođendan Desanke Maksimović, i kada je centralni deo manifestacije.

Knjigu izabranih pesama Duška Novakovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Desanka Maksimović”, pod naslovom „Zabava za utučene”, predstavio je Staniša Tutnjević, upravitelj Zadužbine „Desanka Maksimović”. Reč je o izboru koji je načinio sam pesnik, u kojem su pesme nastale u periodu od 2002. do 2010. godine. Knjigu je objavila Zadužbina „Desanka Maksimović” i Narodna biblioteka Srbije. Prvobitni izbor, istakao je pesnik, bio je obimniji, na oko 400 strana, i trebalo je da nosi naslov „Diploma”. Skraćena verzija, na oko 300 strana, dobila je potpuno novu kompoziciju, i naslov „Zabava za utučene”. Duško Novaković je još rekao da će uskoro, Centar za kulturu „Gradac” iz Raške, objaviti njegovu knjigu izabranih pesama – „Sećanje na prve ljude”, u kojoj će se naći pesme nastale od 1976. do 2000. godine.

Zbornik „Poezija Mirjane Stefanović”, koja je nagradu dobila 2010. godine, predstavila je Mirjana Stanišić, sekretar Zadužbine „Desanka Maksimović”. U zborniku su radovi sa okruglog stola koji je održan prošle godine u Narodnoj biblioteci Srbije. O pesničkom delu Mirjane Stefanović pišu: Goran Babić, Milosav Buca Mirković, Vuk Krnjević, Bogdan A. Popović, Srba Ignjatović, Stevan Tontić, Danica Andrejević, Vasa Pavković, Bojana Stojanović Pantović, Dubravka Đurić, Nenad Milošević, Jelena Milinković, Jovan Ljuštanović i Radmila Gikić Petrović.

Okrugli sto o poeziji Duška Novakovića biće održan 21. maja u Narodnoj biblioteci Srbije.

Z. R.
objavljeno: 10.05.2012.

izvor: politika.rs

Slične vesti