1.6 C
Belgrade
01/02/2023
promocije Srbija vesti

ВЛАДАН МАТИЈЕВИЋ: ПРИСТАНИШТА

pristanistaсреда, 25. фебруар у 19.00 мала сала СКЦ
ВЛАДАН МАТИЈЕВИЋ: ПРИСТАНИШТА
Учествују: Предраг Петровић и Владан Матијевић
Модераторка: Весна Капор

Владан Матијевић је писац који се у нашој књижевности опробао и потврдио у разним приповедачким и поетским формама. Од поезије, преко есеја, приповедака и романа, увек успева да пронађе нови начин и старе теме проблематизује самосвојно, полемично и гротескно. Пратећи наше време и наше приче, он твори свет у коме с једне стране ишчашено и калидоскопно, читамо и пропаст и јад, а са друге стране осећамо разумевање и тугу над јунацима „наших дана“. Матијевић је добитник многих награда. И једна од оних који су сигурно обнезбедили место у лектири.
”Иако се од једног од наратора може сазнати да „начинити пристаниште значи обогатити лепоту залива“, из нових прича Владана Матијевића, обједињених насловом Пристаништа, читалачки се богатимо, пре свега, запоседањем дубине суштинских увида у социјалне, историјске и психолошке контексте који чине српско друштво данас. Под условом, наравно, да смо ми, читаоци, тај залив.
Осветљавајући галерију јунака померених од стварности, на простору земље у којој су сурова времена санкција, изолације и бомбардовања продужена скоро једнако суровим
временима транзиције и демократске разградње, Матијевићеве приче показују да су густом мраку стварности који суверено прекрива српску збиљу у литератури још само дорасли црни хумор и апсурд. Моћ литерарне транспозиције неухваљивости пулсције живота у овом цнохуморном велеслалому показује изузетну уверљивост.
Иза ове виртуозне симфоније односа, ликова, дешавања и утисака, која прати дубинске пулсације света маргиналаца, било да су то ислужени фудбалери, амбициозни кино-оператери, настављачи уметничке праксе Доријана Греја, бугарске проститутке, необични криминалци и њихови професори, тркачице у слободу, потказивачи и песници, губитници и добитници транзиције, крије се једно опште свевреме које упорно траје у савременој Србији.
Својеврсна „зона сумрака“ , описана кроз универзум детаља, вишковима фантастике усред мањкаве стварности, кроз подразумеваност знања о унутрашњим и спољашњим просторима бића, показује се као изузетно плодна литерарна подлога, а Владан Матијевић као приповедач спрам кога ће се у доброј мери огледати наше време, простор и језик.”
Ненад Шапоња

 

Весна Капор
уредник говорне редакције Форум
контакт: 064 837 4117

Студентски културни центар
Краља Милана 48
Београд

Slične vesti