9.6 C
Belgrade
23/03/2023
region rezultati konkursa

„Vitalova“ nagrada Dragoslavu Mihailoviću

Književnu nagradu „Zlatni suncokret“, koju dodeljuje fabrika „Vital“ u Vrbasu, dobio je Dragoslav Mihailović za zbirku pripovedaka „Preživljavanje“, u izdanju beogradskog Zavoda za udžbenike, saopštio je danas žiri za dodelu tog značajnog priznanja.

Odluka dobitniku nagrade za prošlu godinu doneta je jednoglasno, posle razmatranja dela u užem izboru, u kojem su bili takođe knjiga pripovedaka Vladana Matijevića „Vrlo malo svetlosti“ kao i romani Ranka Risojevića „Gospodska ulica“ i „O mestima tužnim i dubokoj noći“ Vidosava Stevanovića.

Žiri, u kojem su Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, u obrazloženju je istakao da je ta nagrađena knjiga delo „jednog od najznačajnijih pripovedača našeg posleratnog doba“.

Sačinjena je od sedam priča koje tematizuju, „iz ugla osobene umetničke osetljivosti, sudbine ljudi u razmerama prepoznatljive istorije druge polovine prošlog veka i početka novog milenijuma“.

Pripovedač „skoro u jednakim intenzitetima, u čehovljevskim istraživačkim zapletima, otkriva najdublje momente ljudske prirode u vrtlozima društvenih i političkih veza“, naveo je, uz ostalo, žiri.

Nagrada „Zlatni suncokret“, koju 15. put dodeljuje vrbaska fabrika ulja, čiji je većinski vlasnik kompanija „Invej“ u Beogradu, namenjena je piscu najbolje knjige na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Dobitniku pripada novčani iznos od 5.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, kao i štampanje nagrađene knjige.
Svečano uručivanje „Zlatnog suncokreta“ biće održano u Beogradu, krajem februara, navedeno je u saopštenju.

(Izvor: Radio-televizija Vojvodine)

Slične vesti