22.9 C
Belgrade
23/07/2024
poezija proza Srbija

ВИДОВДАНСКО СВИТАЊЕ

ВИДОВДАНСКО СВИТАЊЕ – ПУТ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА, ИНСПИРАЦИЈА ЗА МЛАДЕ И ТАЛЕНТОВАНЕ

Књижевни клуб „Косовски божур“ из Косовске Витине трећу годину за редом расписује међународни конкурс за објављивање радова инстирисаних темом „Видовданско свитање – пут светог кнеза Лазара“, поводом 28. јуна из области поезије, прозе, есеја, карикатура, приказа књига и ликовних радова.

Књижевни клуб функционише у оквиру Техничке школе Витина – Врбовац.

Жири за избор најлепших радова је у саставу:

Ефимија Тополски, монахиња, иконописац и академски сликар, исписујући ликове светих трага за сопственим Преображењем;

Живојин Ракочевић, новинар и песник са Косова, његове речи прате његова дела која су мера Христоликости за сваког човека коме је корен посађен на Небу;

Ивана Димић, драматург, писац и преводилац, све што је изабрала да буде она је постала, а све што је требала да буде она је остала. Са Голготе сопствености речима сведочи Васкрсење културе – нама, којима је језик постао епитимија на врху некултуре;

Милан Ружић, писац, његове речи остају стреле за човека ком Истина није блиска, а бивају мелем за отворену рану којој Лаж никад није избор;

Маријана Рајић, новинар, али и песник. Простирењем речи на папир, одаје тајну своје сопствености, пишући о вредностима које јој је љубав даровала, подсећујући нас да увек и свуда носимо себе. Њене речи су врста музике која се служи срцем као инструментом;

Најлепши радови биће публиковани у новом броју студентског часописа Сазнање.

Са намером кажемо најлепши, јер су сви радови који пристигну на конкурсу најбољи и протежу се као бисери са много талената и љубави.

Такмичење за најлепше радове биће организовано и путем анкете на званичном Инстаграм профилу књижевног клуба https://instagram.com/knjizevni_klub_kosovski_bozur публика ће имати могућности да изабере најлепши рад.

Адреса за слање радова је knjizevniklubkosovskibozur@gmail.com или поруком на Инстаграм профилу клуба.

Потребно је слати радове који раније нису публиковани у часописима, а конкурс се односи превасходно на ученике основних и средњих школа, као и студенте.

У активности клуба допринос ће дати уредници часописа Сазнање, удружење Глас Метохије, студент и сарадник клуба Марија Веселиновић, у дизајну и креативности студенти Андријана Васиљевић и Анђела Михаиловић, на уређивању фотографија млада и талентована Катарина Висић из Тивата, у сарадњи са оснивачима клуба и главним уредницима  професором Техничке школе Витина – Врбовац и докторандом Миланом Дајићем и Стефанијом Коцић, студентом економског факултета.

Књижевни клуб је отворен са циљем да осим афирмације младих, прикаже вредности које су нам усађене косовским заветом, косовском гробницом и монашком бројаницом.

Slične vesti