-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
Srbija

VI Sandžački književni susreti – SAKS 2011.

Sandyacki knjiyevni susreti   Novi Pazar – I ove godine će se bogatim kulturnim sadržajem obilježiti 20. novembar – Dan Sandžaka u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

   U okviru višednevne manifestacije, u petak 18. novembra počinju šesti po redu Sandžački književni susreti (SAKS 2011.) promocijom romana “Elkine tišine“, autorice Selve Šabotić-Ramčilović. Sandžački književni susreti ustanovljeni su u cilju afirmacije i popularizacije književnog stvaralaštva sandžačkih Bošnjaka i bosanskog jezika. Prvi Sandžački književni susreti održani su u Novom Pazaru, 20. i 21. novembra 2006. godine.

   Nakon otvaranja ovogodišnjeg SAKS-a i književne večeri uslijediće promocija trobroja časopisa „Bošnjačka riječ“. Takođe će se u petak 18. novembra u kafeu „Meydan“ sa početkom u 18:10 h održati književno veče “Mlada pera Sandžaka’’.

   U subotu 19. novembra u galeriji Islamskog kulturnog centra “Altun Alem’’ u Novom Pazaru u 12:30 h biće otvorena izložba slika jednog od najznačajnijih bošnjačkih slikara i pjesnika koji živi u Albaniji Fatmira Baćia. Istog dana će u Kulturnom centru Novi pazar sa početkom u 17:30 h biti organizovan razgovor studenata sa učesnicima SAKS-a, kao i veče poezije. Dok će u Velikoj sali Mešihata sa početkom u 18:30 h biti održano književno veče Bošnjačkog udruženja književnika Sandžaka (BUKS), na kome će uzeti učešće Fatmir Baći, Alija Džogović, Džemaludin Latić, Redžep Nurović, Zehnija Bulić i Semir Gicić. Takođe će se u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“ u Novom Pazaru sa početkom u 19:30 h održati još jedno književno veče na kojem će se predstaviti druga grupa učesnika ovogodišnjih književnih susreta.

   U ponedjeljak 21. novembra na kraju manifestacije Dan Sandžaka u Velikoj sali Mešihata sa početkom u 19:00 h biće upriličena promocija najnovije knjige akademika Muhameda Filipovića.

Slične vesti