4.5 C
Belgrade
04/02/2023
polemika u hdp polemike region

Velimir Visković ne odustaje od tvrdnje o Jergoviću

-Žao mi je zbog tvoje ostavke na članstvo u HDP-u, piše Velimir Visković Ivanu Lovrenoviću, no ne odustaje od tvrdnji o Miljenku Jergoviću i čiča Draži. Lovrenoviću poručuje da je Jergović odrasla osoba i da se može sam braniti.

– Žao mi je zbog tvoje ostavke na članstvo u Hrvatskom društvu pisaca. Ja intervju Vijencu nisam izgovorio u svojstvu predsjednika HDP-a i u krajnjoj liniji na čelu HDP-a ću biti još samo dva, tri mjeseca. Stoga ne razumijem kakve veze ima HDP s mojim intervjuom. Jergović je odrasla osoba, može se sam braniti, ima sve medije na raspolaganju, dok ja, recimo, nisam siguran da bi mi uopće dopustili da mu u Jutarnjem listu odgovorim, kao što nisu dopustili ni Katunariću kojemu je Jergović vrijeđao roditelje i djecu preporučujući mu, nemetaforički, da se ubije – napisao je jučer predsjednik HDP-a Velimir Visković sarajevskom piscu Ivanu Lovrenoviću.

Lovrenović je istupio iz HDP-a zbog Viskovićeva intervjua u kojem piše o Jergovićevu opravdavanju reafirmacije četništva.
– A što se tiče neargumentiranosti mojeg stava o Jergovićevoj simpatiji prema čiča Draži, šaljem ti na uvid njegov prošlogodišnji intervju iz Vremena i moj odgovor – napisao je još Visković Lovrenoviću. A u tom intervjuu u kojem je oštro kritizirao i projekt Hrvatske književne enciklopedije čiji je glavni urednik Visković, Jergović je za Dražu izjavio da je “trodimenzionalna ličnost koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju, sve ono što Milošević i Tuđman nisu imali”.

Lovrenoviću je najviše zasmetala Viskovićeva tvrdnja u Vijencu da je “nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji”. Kako doznajemo, ta rečenica zasmetala je i mnogim drugim članovima HDP-a koji razmišljaju i o traženju Viskovićeve ostavke, bez obzira na to što mu je mandat na kraju.

Slične vesti