5.1 C
Belgrade
01/12/2022
Bosna i Hercegovina promocije vesti zemlja

Večeras u Sarajevu gala premijera filma: ‘’U zemlji krvi i meda’’

Angelina i Brad   Sarajevo – U Olimpijskoj dvorani Zetra večeras u 19:45 sati u prisustvu 5.000 posjetilaca, brojnih visokih zvanica iz političkog i javnog života, medija i građana biće održana dugo očekivana gala premijera filma „U zemlji krvi i meda“ (In the Land of Blood and Honey).

   Rediteljski i scenaristički debi holivudske dive Anđeline Đoli (Angelina Jolie) uzburkao je region, Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. „U zemlji krvi i meda“ potresna je ratna priča devedesetih u Bosni i Hercegovini, koja do sada nikoga nije ostavila ravnodušnim. U filmu Đoli prikazuje silovanja, masovna ubistva te ljubav Bošnjakinje i Srbina…

    Danas je Anđelina Đoli s Bredom Pitom (Brad Pitt) doputovala u Sarajevo.  Očekuje se da crvenim tepihom ispred olimpijske Zetre od 18:45 sati prošetaju zvanice među kojima su funkcioneri sa svih nivoa vlasti, diplomatski kor, zvijezde kulturnog života… Pored crvenog tepiha rezervisan je i prostor ograničenog kapaciteta za fanove koji žele vidjeti Anđelinu i Breda izbliza gdje će se članovi filmske ekipe kratko zadržati i davati autograme i fotografisati se.

    Na prestižnom 62. Berlinale Film Festivalu, gdje je u okviru specijalnog programa van konkurencije prikazano ostvarenje „U zemlji krvi i meda“, Anđelini Đoli uručena je i nagrada fondacije „Cinema for Peace“ za njen angažman u borbi protiv genocida i ratova.

   Nakon zapaženih premijera u Los Anđelesu, Njujorku i Berlinu, megazvijezda, vlasnica nagrade „Srce Sarajeva“ Anđelina Đoli s nestrpljenjem očekuje sarajevsku premijeru.

– Najvjerovatnije ću proplakati sve vrijeme u Sarajevu – kazala je Đoli novinarima u Berlinu te priznala da je veoma uzbuđena i nervozna uoči susreta sa bosanskohercegovačkom publikom, kojoj će se pokloniti zajedno s ostalim članovima ekipe Zanom Marjanović, Goranom Kostićem, Vanesom Glođo

    Glumica, humanitarka i oskarovka Anđelina Đoli poklonila je 2.100 ulaznica bosansko-hercegovačkoj publici za premijeru filma. Ulaznice su distribuirane u saradnji s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI), s kojim je Đoli prethodno sarađivala na organizovanju specijalne zatvorene projekcije za Udruženja žrtava rata, održane 9. decembra 2011. godine.

    Anđelina je donirala ulaznice mladima, studentima, organizacijama žrtava rata, predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima za ljudska prava, ambasadama, slučajnim prolaznicima na ulici, taksi vozačima, prodavačicama u radnjama…

    Nakon premijere, za Anđelinu i 200 zvanica biće upriličen svečani prijem u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i Olimpijskom muzeju XIV ZOI na Zetri, kao unikatnim prostorima koji baštine svijetlu tradiciju Bosne i Hercegovine i promovišu olimpijske vrijednosti, a prije svih prijateljstvo i međusobni respekt. S obzirom da će premijeru filma „U zemlji krvi i meda“ pratiti predstavnici najznačajnijih domaćih, regionalnih i svjetskih medija Olimpijski komitet BiH će iskoristiti ovu specijalnu priliku da na najljepši način prezentuje Olimpijsko Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu  kako bi lijepe slike i poruke bile poslane u cijeli svijet.

    Distribucija filma „U zemlji krvi i meda“ (In the Land of Blood and Honey) u bosansko-hercegovačkim bioskopima počinje 16. februara.

Slične vesti