3.6 C
Belgrade
01/12/2022
promocije Srbija vesti

Veče biblioteke XX vek u KC Gradu/ gosti M.Bazdulj i T. Pančić

Clip_14Gradska knjižnica/ Književni program KC Grad

 

Sreda, 18. decembar od 20h

 

Veče Biblioteke XX vek: gosti Muharem Bazdulj i Teofil Pančić

 

Moderator: Bojan Marjanović

 

Biće predstavljene dve knjige Biblioteke XX vek: „I drugi su pjevali o ratu: Odjeci raspada Jugoslavije u savremenoj engleskoj i američkoj književnosti“ Muharema Bazdulja i „Kritika vatrene moći: Život i smrt u srpskom postkomunizmu 5“ Teofila Pančića.

U zbirci eseja „I drugi su pjevali o ratu“ Muharem Bazdulj najpre skicira prisustvo područja bivše Jugoslavije u engleskoj književnosti od početka XIX veka do pred sami poslednji rat, da bi se potom pozabavio književnim delima koja su nastajala dok je rat trajao (Susan Sontag, Josif Brodski, Salman Rushdie i Mark Ravenhill), kriminalističkim i špijunskim romanima o ratu u Jugoslaviji autora Colina Falconera i  Fredericka Forsytha, delima u kojima raspad Jugoslavije igra na izgled sporednu ulogu (J.M. Coetzee, Paul Auster, Julian Barnes), te knjigama koje isti rat tematizuju post festum  (Lawrence Weschler, Geraldine Brooks, Steven Galloway).

Poslednji nastavak serijala pod nazivom „Život i smrt u srpskom postkomunizmu“ Teofila Pančića donosi kolumnističke zapise o vremenu u kom je, prema rečima autora, jedan epohalni krug zatvoren. „Urbani Bušmani“ pratili su „gordo posrtanje“ kroz devedesete i sporo i mučno rađanje „Petooktobarske republike“. Potonje knjige „Čuvari bengalske vatre“, „Kroz klisurine“ i „Vremeplov na remontu“ (pa i „Karma koma“, kao zaseban „projekat“) hronika su svakovrsnih meandriranja tog poretka, začetog sa mnogo više nade nego razuma, snage i naročito moralne i svake druge postojanosti. Ova, pak, knjiga prati, kroz trogodišnji period 2010-2012, umiranje i kraj „Petooktobarske republike“, one koja je nastala na (proklamovanom) otklonu i diskontinuitetu prema srpskim devedesetim, a dakako i prema onome što im je prethodilo.

…………………

Kulturni centar Grad

Braće Krsmanović 4

Beograd

www.gradbeograd.eu

Fb: https://www.facebook.com/events/551143721642526/

 

Slične vesti