7.4 C
Belgrade
01/02/2023
Srbija vesti

Ustanovljena nova književna nagrada

Na sastanku održanom 5. maja, književna grupa „Proza na putu“, u punom sastavu (Slobodan Vladušić, Vladimir Kecmanović Dejan Stojiljković Nikola Malović i Marko Krstić) i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Mono i Manjana“ Aleksandar Jerkov, dogovorili su osnovne uslove za konsituisanje nove književne nagrade „Poziv na putovanje ̶ po Savetima mladom piscu Danila Kiša“.

„Mi smo pisci rođeni posle sedamdesete godine prošlog veka, koji su na književnu scenu stupili u vreme raspada gotovo svih mogućih sistema vrednosti, što je pošten uspeh u poslu kojim se bavimo učinilo gotovo nemogućim.

U takvim uslovima, srpska književnost se našla u rascepu između trke za dotacijama i trke za čitaocima, pri čemu trka za dotacijama prečesto podrazumeva povlađivanje različitim političkim snagama, a trka za čitaocima povlađivanje lošem književnom ukusu.

Naš cilj je da pomažući jedni drugima, u pojedinačnim i zajedničkim nastupima osvojimo i reafirmišemo literarnu scenu, kako bismo tržišne kriterijume, upravo kao i kriterijume dotacija, prilagodili sebi, umesto da se mi prilagođavamo njima“, navodi se u saopštenju o književnoj grupi „Proza na putu“

„Poziv na putovanje ̶ po Savetima mladom piscu Danila Kiša“ će se dodeljivati svake godine za Prvu i(ili) Drugu proznu knjigu (roman, zbirka priča, putopis, dnevnik…) po ugledu na Danila Kiša koji je istovremeno objavio dva romana u jednom izdanju.

Slične vesti