21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Srbija zemlja

Uskoro počinje obnova tvrđave u Novom Pazaru

Novi Pazar – Radovi na rekonstrukciji bedema u Novom Pazaru počeće čim Republički zavod za zaštitu spomenika kulture završi projekat obnove kojim su predviđeni radovi na sjevernom i zapadnom bastionu tvrđave. Sjeverni bedem novopazarske tvrđave se obrušio u maju 2011. godine poslije nevremena i bio je alarm da se ovaj spomenik kulture zaštiti od daljeg propadanja. Novopazarska tvrđava ima dvostruki status zaštite – kao pojedinačni spomenik kulture i u okviru šire prostorne kulturno-historijske cjeline sa starom čaršijom i kompleksom oko Altun-alem džamije koji prestavljaju najstariji dio Novog Pazara.

Novopazarska tvrđava jedan je od tri lokaliteta koji su pobijedili na konkuru „Mjesto koje volim“ Banke Inteze. Ova banka će finansirati i restauraciju i revitalizaciju obilježja Narodne biblioteke na Kosančićevom vijencu u Beogradu i Beogradsku kapiju na Petrovaradinu.

Novopazarska tvrđava se nalazi u centru samog grada, a podigao ju je sredinom 15. vijeka poznati skopski krajišnik Isa-beg Ishaković prilikom osnivanja novog grada na raskrsnici karavanskih puteva koji su povezivali Bosnu, Dubrovnik i južni Jadran sa Carigradom i Solunom. Isa-beg je podigao drveno utvrđenje na obali rijeke Raške koje je krajem 17. vijeka (oko 1692.) i početkom 18. vijeka (1718.) zamijenjena kamenim bastionim i artiljerijskim utvrđenjem. Novu utvrdu sačinjavala su tri bastiona povezana zemljanim bedemima ojačana dvijema osmougaonim kulama pokrivenim ćeramidom, dok se ispred nje nalazio šanac ispunjen vodom. Konzervatorske radove na tvrđavi uradio je tokom 70-ih godina 20. vijeka Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a cio kompleks se nalazi pod zaštitom republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja. Danas je očuvan veći deo utvrđenja, izuzev kule kod sjevernog bastiona, koja je srušena u Prvom svjetskom ratu.

Slične vesti