4.5 C
Belgrade
04/02/2023
Srbija vesti

Uskoro počinje Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Održana je prva konferencija za novinare 58. Beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma na kojoj su govorili Ivana Avžner, gradska sekretarka za kulturu, Ana Vučetić, pomoćnica ministra u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, Igor Stoimenov, predsednik selekcione komisije, Vladimir Đukelić, u ime festivala Nova svetlost, Janko Baljak, umetnički direktor Festivala, Miroslav Čučković, predsednik odbora Festivala I Miloš Paramentić, direktor Direkcije FEST-a.

Na konferenciji su predstavljeni domaći i strani takmičarski programi u okviru kojih se filmovi takmiče u kategorijama dokumentarni, animirani, kratki igrani i eksperimentalni film. U takmičarskom programu učestvuje 29 domaćih i 44 strani film.

Festival će se održati u tri festivalska prostora: Dvorani Kulturnog centra, Kinoteci i glavnom prostoru, tek renoviranom  Domu omladine. Tu će biti prikazana većina relevantnih programa takmičarskog programa i nekoliko atraktivnih pratećih programa našeg Festivala.

 

Pored zvaničnog žirija ove godine uvedena je i kategorija studentskog žirija u nameri da se najbolji studenti beogradskih filmskih akademija aktivno uključe u festival, kao i da studentski žiri ubuduće postane stalni deo festivala.

Kao i prošle godine posebno su istaknuti dokumentarni filmovi takmičarskog podprograma VRELO, u okviru koga će se nakon projekcija, a u saradnji sa nevladinim organizacijama u Srbiji biti održane inspirativne debate na nekoliko veoma važnih pitanja u našem društvu kao što su: starost, organizacija života, uključivanje ocoba s invaliditetom u svakodnevni život i sl…

 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo festivala je Ranko Munitić filmski kritičar, teoretičar i autor televizijskih emisija koji je posebno zaslužan za svetsku promociju domaćeg kratkometražnog filma. Munitić je iznenada preminuo pre dva proleća na početku 56. Festivala, a njegove omiljene kultne filmove biće prikazani u Kinoteci.

 

SPECIJALNI PROGRAMI

 

Fokus Iran: provokativni dokumentarni filmovi koji dolaze iz jedne od najintrigantnijih zemalja na svetu koja svojim talentom i brojem kreativnih filmova dokumentarne i kratke forme svake godine iznova iznenađuje.

 

Fokus Palestina: osim što je toponim za žarišta svetske krize, ova zemlja je i rasadnik velikih rediteljskih talenata koji se u teškim uslovima svakodnevnog preživljavanja nalaze prostor i energiju da se bave umetnošću.

Portuglaska animacija: izabrani program nove fascinantne portuglaske animacije.

Hrvatsko proljeće u Beogradu: kratki i dokumentarni filmovi mladih ali već dokazanih hrvatskih autora, program ostvaren u saradnji sa ambasadom Republike Hrvatske u Beogradu.

 

U okviru specijalnih projekcija biće prikazani filmovi “Bijelo Dugme“ Igora Stoimenova, “Skriveno zlo“ Danka Vasovića i “Slobodni radikali: istorija eksperimentalnog filma“ Pipa Čodorova.

 

PRATEĆI PROGRAM

 

Nova svetlost – novi razgovori ove godine, osim već tradicionalnog takmičenja filmova snimljenih mobilnim telefonima i drugim sredstvima, nudi interaktivni dijalog između radoznalih mladih intelektualaca iz Beograda i Prištine, Srbima i Albancima koji se aktivno bave novim tehnologijama, a nikada nisu posetili Beograd ili Prištinu. Ovaj dijalog umetnika  počinje u isto vreme kada  težak i predrasudama optrerećen politički dijalog između dva grada i dva  naroda.

http://www.kratkimetar.rs/2011/page.php?id=121#

Program festivala:
http://www.kratkimetar.rs/2011/pdf/program_2011.pdf

 

Slične vesti