-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
Srbija vesti

UPIS U DRAMSKI STUDIO I RADIONICE CRTANJA I VAJANJA

                                SEZONA NOVIH KREATIVNIH  RADIONICA ZA MLADE 

Na konferenciji za novinare održanoj u sredu 14. septembra u foajeu Kulturnog centra, saopšteno je da se otvara nova sezona raznovrsnih kreativnih radionica za mlade, različitih uzrasnih dobi.

Dramski studio Kulturnog centra Pančeva, koji vodi diplomirana dramska umetnica Jasmina Večanski, sve nove zainteresovane mlade ljubitelje umetnosti i pozorišta, pozvala je da dođu u subotu, 17. septembra u 10h u Izabinski prostor Kulturnog centra, gde će se vršiti upis, ali je moguće upisati se i svake subote do kraja meseca u istom terminu. Inače ovo je već 13. godina aktivnog rada ovog studija.

Članstvo u dramskom studiju je besplatno i finansirano je od strane Grada Pančeva, a polaznici se mogu upisati ukoliko su stariji od 16 godina.

Kroz ovaj studio do sada je prošlo više od dve stotine mladih ljudi, koji su realizovali nekoliko pozorišnih predstava i filmova. Veliki broj njih su završili akademiju. Samo neki od njih su glumice Milena Predić, Sofija Juričan, Ana Bretšnajder, zatim kamerman Tatjana Krstevski, kao i mnogi drugi umetnici. Ipak specifičnost dramskog studija je i u tome da se ne bavi samo pripremama za akademiju i obukom budućih umetnika kamermana, dramaturga, režisera, kostimografa, scenografa:

– Radionice su interesantne i zanimljive same po sebi i u pedagoško-psihološkom smislu,   onima koji ne žele da se bave glumom, već žele samo da posmatraju, da se druže i sl. – rekla je Jasmina Večanski,  inače i direktorka Kulturnog centra i dodala da se na taj način obrazuju budući mladi ljudi koji će voleti različite vidove umetnosti, biti dobri gledaoci kulturno umetničkih ostvarenja, a potom postati i dobri konzumenti pozorišne i filmske umetnosti.

Pored ovog, vršiće se upis i u još jedan dramski studio, ali namenjen dečacima i devojčicama od 8 do 14
god. Mali dramski studio vode dramski umetnik Bojan Žirović i dramaturg Irina Gilić Žirović, koji imaju iza sebe bogato iskustvo u dramsko umetničkom radu. Princip rada sa decom,  zasnovan je na igri. Upis novih polaznika u  ovaj studio obavljaće se svake subote od 13h u Izabinskom prostoru KC –a.

Od oktobra meseca počinje i radionica crtanja i vajanja koju već duže vreme vodi istaknuta  vajarka Ivana Rakidžić Krumes. Namenjena je deci od 7 godina. Upis novih članova u ovu radionicu je od 1. oktobra svakog ponedeljka, srede i petka u 18h u „ Art klubu“ Kulturnog centra.

 Od januara meseca sledeće godine očekuje se otvaranje i nove filmske radionice.

vesti iz Pančeva: Maja Gargenta Reić

konkursiregiona.net

Slične vesti