0.5 C
Belgrade
28/01/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Umro novinar i publicista Enver Dizdar

enver.dizdar2U Sarajevu je jutros iznenada u 68. godini preminuo novinar i publicist Enver Dizdar.

Dizdar je umro jutros oko 4.00 sata od posljedica srčanog udara.

Sahrana će biti obavljena na groblju Bare u ponedjeljak u 13.00 sati.

Enver Dizdar (8. juna 1944., Sarajevo) novinar, likovni kritičar, komentator, reporter i putopisac, bio je urednik u listovima, Svijet, Večernje novine, VEN, Dani, sarajevski ratni dopisnik dnevnika Nova Bosna, glavni i odgovorni urednik njegova nedjeljnika EuroBosna (Frankfurt, Njemačka) te dopisnik Jugoslavenskog programa Švedske radio-televizije iz Jugoslavije.

Od 1993. nezavisni novinar, scenarist i aktivni djelatnik u kulturnim aktivnostima.

Više puta je nagrađivan najvišim novinarskim nagradama. Publicist – Monografija „Franjo Komarica u obrani ljudskog dostojanstva“ – kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, Monografija „Slovo Makovo / Slovo o Maku“, autor ili koautor, priređivač i urednik svih publikacija u izdanju Fondacije Mak Dizdar, autor četvorojezičke turističke publikacije, eseističke monografije „Dobrodošli u Sarajevo“ (četiri izdanja). Filmski i TV scenarist, autor dva otkupljena scenarija za igrani film i pedesetak snimljenih i emitovanih dokumentarnih filmova i tv serija. Među njima i autor scenarija za dugometražni dokumentarni TV-film za Švedsku televiziju – „Bosna od pamtivijeka do danas“ i za kratki film-esej „Biti u Bosni“, premijerno prikazan prilikom otvaranja ambasade Bosne i Hercegovine u Vašingtonu i prikazivan u godinama nakon posljednjeg rata širom svijeta.

Jedan je od osnivača, 1992., asocijacije Fondacija Kulin ban – Matica bosanska. Osnivač i od 2000., predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar u Sarajevu i multimedijalne, kulturno-turističke institucije Makova hiža u Stocu.

Izvor: Avaz / Fena

Slične vesti