6.5 C
Belgrade
28/03/2023
Srbija vesti

Umetnici ne žive na drveću, ali…  

arteUmetnici ne žive na drveću, ali ponekad im se dogodi da padnu sa grane, duhovita je poruka Umetničke grupe „ARTE” iz Beograda, koja je maj pretvorila u mesec koji će ispuniti trideset jedan kulturni događaj. Svakoga dana, tokom ovog maja, ova će Umetnička grupa na različitim mestima i za različitu publiku realizovati ili na drugi način afirmisati umetničke sadržaje kao što su: druženja sa pesnicima, prozaistima, promocije knjiga, izložbe slika i fotografija, koncerti, baletski performansi… Cilj je popularizacija umetnosti u doslovnom smislu te reči, dakle “ušetavanje” u “populus”, narod, parkove, salaše…

Prvog maja ove godine po prvi put je počeo „Kulturni maj“ pod nazivom: „Umetnici ne rastu na drveću, ali često padaju s kruške”. Inicijator je pisac Miodrag Jakšić, osnivač i glavni i odgovorni urednik Umetničke grupe i istoimene Izdavačke kuće „ARTE” iz Beograda.

– Tokom celog maja realizovaćemo ili podržati više od četrdeset kulturnih događaja, raspoređenih u trideset jedan majski dan. Svakoga dana, dakle, tokom ovog maja, naša će umetnička grupa na različitim mestima i za različitu publiku realizovati ili na drugi način afirmisati umetničke sadržaje kao što su: druženja sa pesnicima, prozaistima, promocije knjiga, izložbe slika i fotografija, koncerti, baletski performansi… Cilj je popularizacija umetnosti u doslovnom smislu te reči, dakle „ušetavanje” u „populus”, narod, parkove, salaše… – rekao je Miodrag Jakšić.

„Kulturni maj“ počeo je najavom na medijima, zahvaljujući kojima je Miodrag Jakšić već uzburkao javno mnjenje zanimljivim umetničkim sadržajima koji će biti realizovani na različitim mestima i za različitu publiku.

Za Beograđane će svakako najinteresantnija biti, sada već ustaljena, subotnja dešavanja uz kafu, tačno u podne, „Na staklenom podu”, u prostorijama ARTE grupe, na drugom spratu City Passage-a. Tokom majskih subota, publika će moći da uživa u poeziji, prozi, ali i da se informiše i priključi Radionici kreativnog pisanja koju vodi Natalija Dević. Zanimljivo je da će, uz podršku „ARTE“, svi polaznici ove radionice imati priliku da u skladu sa svojim talentom i zalaganjima napišu i objave – roman. Beogradska premijera monodrame „Crnjanski u Temišvaru” biće izvedena 19. maja u Teatru „Levo“.

„Đurđevdan kod Stevana” zakazan je za utorak, 06. maj u 11 sati, kod spomenika pesniku Stevanu Raičkoviću u Beogradu, na Kalemegdanu. Srpski pesnici pridružiće se svojevrsnom majskom karavanu, tokom kojeg će kod spomenika najvećih srpskih pesnika govoriti svoju poeziju, ali i poeziju velikana domaće pesničke scene. Tako je u sredu 14. maja u 11.00 zakazan „susret” sa Desankom Maksimović, kada će Rada Đuričin, doajen naše glumačke scene, u Novoj Pazovi govoriti „Oporuke” naše velike pesnikinje. Već u petak 16. maja, u Vrnjačkoj Banji će biti održana manifestacija „Na Desankin dan”, na kojoj će, pored Rade Đuričin učestvovati Ivana Jordan, Slobodan Stanišić, Branislav Ostojić i Miodrag Jakšić.

Međunarodna književna „ARTE” nagrada biće uručena slovenačkoj spisateljici Nataši Švikart Žumer 20. maja, na „ARTE sceni na staklenom podu“, na kojoj će tokom maja biti nastavljen projekt „Belgrade women poetry Part 5” (13.maja), a biće predstavljen i novi roman Arsenija Božovića.

Tokom maja će se održati i nekoliko književnih festivala: Festival poezije, muzike i vina uz učešće pedeset stvaralaca iz regiona (u Udruženju književnika SrbIje u Beogradu, Francuska 7); beogradski Festival pisaca za decu „Vitezovo proleće” na kojem ove godine učestvuju Matija Bećković, Raša Popov, Dobrica Erić, Radomir Andrić, Peđolino, Leontina, Ivana Jordan, Nedeljko Popadić, Miodrag Jakšić… (Sava centar, Velika sala); prvi Festival šumadijskih vina koji uključuje dodelu nagrada sa književnog konkursa „Vino” koji je raspisala Izdavačka kuća „ARTE”; Svečana akademija „Dani Ćirila i Metodija” uz učešće pisaca iz deset zemalja (Udruženje književnika SrbIje, Francuska 7), Poseta pisaca Andrićgradu i nastup: Festival dečjeg stvaralaštva u Krčedinu i dva međunarodna književna festivala u Rumuniji, jedan u Rešicama i drugi u Oravici, takođe u „ARTE“ surealizaciji.

Tokom maja će biti promovisana i nova „ARTE“ izdanja, kao što su: roman „Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje“ Aleksandre Mihajlović, zbirka priča “Baba Budika i čuvar gumenog zamka književnice Gordane Vlajić, objedinjeni dosadašnji književni rad Violete Aleksić i njen dramski prikaz „Kad se hrabrost odrobija”,  nova književna dela Dragana Jakovljevića, pesnika iz Budimpešte i druga.

Deca će moći da uživaju u „Susretima pisaca i dece na Markovdan”, na “ARTE sportskom danu” u Sremčici, u pančevačkoj Narodnoj bašti, gde će se u društvu pesnika, slikara i muzičara obeležiti Svetski dan porodice i na „Salašarenju” na „Sekinom salašu” kod Kačareva.

Poseban baletski spektakl – „Karmen / Bolero” očekuje publiku u Velikoj sali Sava centra, u petak 30. maja i to u dva termina, od 17 i od 20 sati.

Ambiciozni „Kulturni maj” pretenduje da postane tradicionalan, a o svim ostalim umetničkim sadržajima zainteresovani se mogu informisati putem mejla ili telefona koji su vidljivi na sajtu: www.artegrupa.rs

Miodrag Jakšić,

glavni i odgovorni urednik „ARTE”

 

 

 

Slične vesti