21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Srbija vizuelne umetnosti

ULUP – Obavještenje

ulupPoštovani,

      obavještavamo vas da je Konkurs „Paola de Maninkor“ za prvu nagradu za najbolji mural u Prijedoru zatvoren.

 Konkurs je bio međunarodnog karaktera a pokrenut je u okviru projekta „Prijedor – grad murala“ koji realizuje Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora.

Cilj ovog projekta je valorizovanje Prijedora kao grada umjetnika i umjetnosti budući da je to grad sa najvećim brojem likovnih umjetnika u BiH, grad u kom je rođen i odrastao prvi akademski slikar u BiH i iz koga potiču ili u kom su stasala čuvena imena iz naše nacionalne istorije slikarstva i umjetnosti kao što su Todor Švrakić, Pero Popović, Sreten Stojanović, Milan Sovilj, Branko Miljuš, Veso Sovilj, Biljana Gavranović, Predo Marjanović i mnogi drugi.

Prijedor je i grad dobrih domaćina te stoga prvi konkurs i nagrada za mural na Balkanu nose ime italijanske umjetnice Paole de Maninkor, koja je zahvaljujući dobroj saradnji između našeg grada i Trenta u Italiji, već više puta posjetila Prijedor. Tokom jedne od tih posjeta Paola de Maninkor naslikala je, zajedno sa djecom iz tada postojećih izbjegličkih centara prijedorske regije,p rvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke škole. Paola de Maninkor preminula je u rodnom Lavisu kod Trenta 2011. godine.

      U čast ovoj umjetnici, prijedorskim umjetnicima, u čast decenijskoj dobroj saradnji Prijedora i Trenta te u slavu umjetnosti 15. maja ove godine raspisan je prvi međunarodni konkurs za dodjelu nagrade „Paola de Maninkor“ za najbolji mural.

Pobjednik konkursa dobitnik je novčane nagrade od 2000KM i nagradne plakete. Ono što je još važnije, pobjednički prijedlog biće oslikan na jednoj od fasada u glavnoj ulici u Prijedoru.

O tome kome će pripasti prva nagrada „Paola de Maninkor“ odlučiće petočlani međunarodni stručni žiri 13. jula u 11.00 časova.

       Proglašenje pobjednika i dodjela plakete održaće se 27.jula u Galeriji 96 u Prijedoru kada će sa početkom u 21.00 čas biti otvorena i izložba svih prijedloga prispjelih na konkurs.

Do zatvaranja konkursa na adresu udruženja pristiglo je ukupno 60 prijedloga i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Italije, Danske, Holandije i Litvanije.

Svi prijedlozi objavljeni su pod šifrom i uz prateći tekst na našoj fejsbuk stranici: https://www.facebook.com/PrijedorGradMurala

Putem ove stranice i publika ima priliku da glasa za omiljeni prijedlog čijem će autoru po zavšetku projekta biti dodijeljena nagrada publike.

Za sve informacije u vezi sa konkursom stojimo vam u potpunosti na raspolaganju na sljedećoj e-mail adresi:

ulup.pd@gmail.com

ili na broj telefona predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, Borisa Eremića:

065 860201

       Projekat „Prijedor – grad murala“ odnosno nagradu „Paola de Maninkor“ podržali su Grad Prijedor, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Autonomna provincija Trento.

Glavni partneri Udruženja likovnih umjetnika Prijedora u realizaciji ovog projekta su Agencija lokalne demokratije iz Prijedora, Udruženje Program Prijedor iz Trenta i umjetnički studio Andromeda, takođe iz Trenta.

 Sve najbolje!

 za ULUPD
Boris Eremić, predsjednik

Prijedor, 08.07.2013.god

Slične vesti