0.7 C
Belgrade
28/01/2023
promocije rezultati konkursa

U Svilajncu uručena Književna nagrada „Andra Gavrilović“ za 2010.godinu

Na svečanoj promociji u Svilajncu,14.marta 2011.g. uručene su nagrade laureatima i predstavljen je Zbornik izabranih radova sa konkursa „Crte i reze 3“. Treću godinu zaredom Resavska biblioteka raspisuje konkurs u oblasti proznog stvaralaštva na srpskom jeziku i dodeljuje Književnu nagradu „Andra Gavrilović“ za najuspešniju pripovetku i književnu kritiku. Nagradu čini povelja i novčani iznos od 20 hiljada dinara.

Prisutnima se najpre prigodnim rečima zahvalnosti obratila mr Jelena Tomić, direktor Resavske biblioteke.

Predsednik žirija Gojko Božović, književnik kritičar i vlasnik izdavačke kuće Arhipelag, izneo je utiske o radovima učesnika  i značaju konkursa. Biljana Milovanović Živak (član žirija) je iznela impresije o pisanju, književnosti i konkursima danas i pročitala saopštenje žirija.

Na književni konkurs „Andra Gavrilović“ u 2010.g. pristiglo je 202 rada od toga 40 književnih kritika i 162 pripovetke. Broj  radova je za trećinu veći u odnosu na prethodnu godinu, a učešće su uzeli autori iz zemalja u regionu, kao i iz dijaspore.

Prozni radovi autora u celini odražavaju aktuelne književne tokove i strujanja.

Autori pripovedači su tretirali sugestivno i stilski ubedljivo narativne tokove, sižea, teme i likove u svojim pripovetkama. Stvaraoci su neusiljeno davali zamaha priči i pripovedanju, iako na momente zaustavljeni u melanholičnoj stvarnosti, uspešno su odražavali intimno i kolektivno u pojedincu, nudeći raznovrsna ostvarenja u rasponu od psihološkog realizma do postmodernizma. Radovi u književnoj kritici ostajali su u okviru književne vrste, ali je bilo uspelih  književnih osvrta, prikaza i eseja, a predmet književne ocene uglavnom su dela savremenih domaćih autora.

Povelja „Andra Gavrilović za 2010.“ uručena je Pavlu Martinoviću iz Aranđelovca za pripovetku Zavođenje, a takođe i mr Predragu Jašoviću iz Paraćina za književnu kritku Poetika srpskog modernizma, rad o knjizi Jovana Delića  „O poeziji i poetici srpske moderne“ koju je 2008. objavio Zavod za udžbenike.

U nastavku programa javnosti je predstavljen Zbornik radova. Odlomke su čitali i o svom proznom stvarlaštvu govorili Simon Marić iz Zemuna, Mina Đurić iz Beograda, Danijela Božičković-Radulović iz Petrovca na Mlavi, Jagoda Nikačević iz Beograda i u završnici programa prvonagrađeni autori Pavle Martinović i mr Predrag Jašović.

U Zborniku  Crte i reze 3, obima 230 strana, objavljeni su radovi 26 autora i to 22 pripovetke i 4 književne kritike.Prozna dela kao ističe žiri u svom saopštenju „su manji deo raznovrsnih radova pristiglih na konkurs pri čemu su kao i prethodnih godina odlučivale nijanse“.

 

 

Slične vesti