0.7 C
Belgrade
28/01/2023
pozorište region Srbija

U Smederevu održana tribina Društvena odgovornost umetnika

Juče je u prostorijama Istorijskog arhiva održana tribina pod nazivom „Društvena odgovornost umetnika“ u organizaciji pozorišnih novina LUDUS i Fonda za otvoreno društvo. Tribinu su vodili glavni i odgovorni urednik časopisa „LUDUS” Tatjana Nježić, novinar i književni kritičar Milan Vlajčić kao i umetnički direktor festivala Tvrđava teatar Branislava Liješević.

Nakon gostovanja i održanih skupova u Beogradu, Pirotu i Novom Sadu došao je red  da se tribina održi u Smederevu pod okrljem festivala Tvrđava teatar.

Na skupu smo mogli čuti veoma zanimljive i inspirativne diskusije prisutnih u prostoru Istorijskog arhiva.

Milan Vlajčić je govorio o umetnosti danas, osvrćući se na umetnost nekada. „Umetnici su uvek kroz istoriju bili kažnjavani, ako razmislite setićete se Bodlera koji je bio optužen za prekršaj javnog morala u Francuskoj zbog svoje zbirke “Cveće zla ”. Kod nas se uvek odvijalo pitanje društvenog dela. Umetnik kada krene pogrešno na njegovo delo pada senka.”

Branislava Liješević je istakla da su umetnici vremenom dobili potrebu da unovče svoje delo. A mnogi od njih su svojim bavljenjem politikom uprljali sve što su radili. Vladajući režimi su uvek koristili umetnike kao svoje sredstvo u kome mogu da dopiru do naroda.

Na kraju tribine možemo zaključiti da društvena odgovornost umetnika obuhvata širok spektar pitanja od njenog neobaveznog postojanja, preko modela i nivoa iskazivanja do snage uticaja i mogućih dometa

Slične vesti