18 C
Belgrade
29/05/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

U Sarajevu svečano otvoren Ars Aevi

Sarajevo – U subotu, 2. juna svečano je za javnost otvoren Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija. Ceremoniji otvaranja su prisutvovali i novoimenovani umjetnički direktori novih nukleusa Kolekcije Ars Aevi, Branislava Anđelković-Dimitrijević iz Beograda i Petar Ćuković iz Podgorice, koji su se ovim pridružili umjetničkim direktorima iz Italije, Slovenije, Austrije, Turske i BiH.

Projekt Ars Aevi razvija se od pod pokroviteljstvom UNESCO-a od 1999. godine. Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a, (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu), 2009. godine imenovala je jednog od najboljih svjetskih arhitekata Renza Piana za ‘Ambasadora dobre volje UNESCO-a za Ars Aevi’. UNESCO je u saradnji sa Kantonom Sarajevo rekonstruisao i Art Depo Ars Aevi 2007. godine, a sredstva je izdvojila vlada Italije.

-Smatram da je odlična ideja da se izgradi muzej moderne umjetnosti u Sarajevu i biće mi zadovoljstvo da ga vidim. Ambasador UNESCO-a, arhitekta Renzo Piano je uključen u taj projekat i svjesna sam velikog rada koji je do sada uložen. UNESCO će i dalje podržavati ovaj projekat, kao i ostale bosansko-hercegovačke projekte koji spadaju u kompetenciju ove organizacije… zbog toga što ovakva zbirka savremene umjetnosti može značiti dalji razvoj Sarajeva i cijele države. UNESCO kao organizacija, a i ja lično imamo posebnu naklonost prema Sarajevu, rekla je prilikom današnje posjete Sarajevu Irina Bokova.    

Namjena ovog prostora je čuvanje i prezentacija Kolekcije Ars Aevi koju je Projekt Ars Aevi prikupio u saradnji s najuglednijim umjetnicima svijeta, koji su ovim činom iskazali svoju solidarnost s opsadom Sarajeva.

Ovim činom Kolekcija Ars Aevi ostaje otvorena trajno za posjetioce. U prvom promotivnom periodu Kolekcija će biti otvorena svakoga dana od 10 do 22 sata. Ars Aevi je obezbijedio svakodnevne vođene posjete, u 12 sati na engleskom,  a u 15 sati na bosanskom jeziku. Ulaz u Art Depo Ars Aevi će biti besplatan.

 

Slične vesti