14.6 C
Belgrade
30/05/2023
Bosna i Hercegovina izložbe vesti zemlja

U Sarajevu otvorena izložba ‘Novi svjedoci Holokausta’

U Galeriji Novi Hram u Sarajevu 09otvorena je izložba Novi svjedoci Holokausta Muzeja Holokausta iz Skoplja povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. januara.

Odlukom Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Auschwitz, proglašen je Danom sjećanja na žrtve holokausta. Isti datum je prihvaćen i u Bosni i Hercegovini i već sedmu godinu se obilježava u organizaciji Vijeća Ministara i Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Otvorenju izložbe prisustvovale su brojne ličnosti kulturnog, vjerskog i političkog života Bosne i Hercegovine, brojni građani Sarajeva i Goran Sadikarijo iz Memorijalnog centra posvećenog makedonskim jevrejima ubijenim u holokaustu.

Ove godine navršava se 70. godišnjica od stradanja makedonskih Jevreja jer su 10. marta 1943. bugarske okupacione trupe odvele kompletnu jevrejsku populaciju Makedonije u logor i tamo ih likvidirali, te je obilježavanje godišnjice u znaku Makedonije.

Slične vesti