1.1 C
Belgrade
08/02/2023
Crna Gora izložbe vesti

U ROŽAJAMA OTVORENA IZLOŽBA LIKOVNOG KLUBA ‘’KULA’’

Grb opstine Rozaje10. Septembarski likovni salon

   Rožaje – U galeriji rožajskog Centra za kulturu priređen je Septembarski likovni salon po deseti put u organizaciji Likovnog kluba „Kula“ iz Rožaja. Postavku je pred brojnim posjetiocima otvorila Draginja Kujović, istoričarka umjetnosti prepoznavši među izloženim radovima 25 autora i platna ispunjena nadrealnom figurativnom formom kod Ismeta Hadžića, Abaza Dizdarevića, Sabahudina Honsića i Azre Dedeić. Dok je likovna koncepcija izloženih radova Ervina Ćatovića, Ibrahima Kurpejovića, Halka Halilovića, Mirjane Marsenić, Raduna Marsenića, Zećira Lubodera i Darmina Ganića apstraktna a likovni postupak je ekspresionistički. Njihove slike predstavljaju suzdržanu, kreativnu i individualnu kolorističku igru toplih i hladnih boja.

Sa otvaranja izlozbe   Kujovićeva je dodala da su platna pejzaža Azre Kardović, Alme R. Kardović i Ahmeta Ademagića ispunjena suptilnom poezijom a radovi izvornih umjetnika, samoukih slikara Ahmeda Harija Nokića, Alme Kardović, Dževdeta Kurtagića, Husnije Hulje Koraća, Medihe Kalač, Mehmeda Meše Suljevića, Omara Kardovića i Rifata Mukovića, po svom likovnom izrazu rađeni po ugledu na savremena likovna ostvarenja naših slikara figurativnog nadrealizma. Na izložbi je zastupljena i skulptura kod umjetnika Damira Skarepa, Mojsija Janjuševića i Huseina Bajrama Kalača.

   U okviru tradicionalne manifestacije Septembarski dani kulture, koja se održava u čast 30. septembra, Dana opštine Rožaje, u Centru za kulturu je predstavljen 15. broj Rožajskog zbornika dok su književni susreti ‘’Miroslav Đurović’’ održani po 22. put u Bašči, rodnom selu književnika i putopisca. Takođe je održano književno veče Zaima Azemovića i otvorena izložba slikarskih radova porodice Ahmeta Ademagića u galeriji zavičajnog muzeja “Ganića kula“.

   Najviše opštinsko priznanje – nagrada „30. septembar“, ove godine je dodijeljena Mirsadi Šabotić, profesorici maternjeg jezika, za poseban doprinos u oblasti obrazovanja, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i dr Esku Kalaču za poseban doprinos u oblasti ekologije i biodiverziteta.

Slične vesti

1 comment

goca 02/10/2011 at 19:37

izlozba slika u rozajama

Comments are closed.