-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region

U PLJEVLJIMA IZLOŽBA SLIKA RAJKA BABOVIĆA

Plevlja, Husein-pašina džamijaPovratak slikarstvu

   Pljevlja – Postavku od dvadesetak ulja na platnu, odabranih iz slikarskog opusa nikšićkog slikara Rajka Babovića ljubitelji kičice u Pljevljima će imati priliku da pogledaju od 28. septembra u Umjetničkoj galeriji „Vitomir Srbljanović“.

   Babovićeve slike su, kako je u katalogu zapisao dr Draško Došljak, osjećanje vremena i bola, plamen koji iz srca izbija. Na njegovim lirski intoniranim platnima vidljivi su i nježni tragovi poezije, ponekad jedva čitljivim rukopisom ispisana poruka. Kao da on želi da povjeruje u iluziju da se može ukinuti granica između poteza kičicom i perom, između boje i riječi. Babovićeva platna slikana su temeljnom bojom prošlosti njegovog ustalasanog podkomovlja i pravi vatromet što ne obasjava samo Polimlje i Onogošt, nego i naše duše – napisao je Došljak, zaključivši da su ove slike „iskrene, nježne, gajene u miru i posmatranje u tišini“.

   Rajko Babović je prije tri decenije završio likovni odsjek na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću ali se poslije mladalačkog slikarskog zanosa slikarstvu vratio tek prije deceniju a intenzivno slika posljednjih nekoliko godina.

Slične vesti