4.7 C
Belgrade
27/11/2022
Crna Gora vesti

U PLAVU GOSTOVAO ABDULAH SIDRAN

sidranPisati scenario je muka živa

   Plav – U sklopu manifestacije Plavski književni susreti, u Plavu je održan književni portret pjesnika, scenariste i dramskog pisca Abdulaha Sidrana.

   Moderator programa bio je Džoni Hodžić a o Sidranovom stvaralaštvu je razgovarala novinarka, publicistkinja i književna kritičarka iz Herceg Novog Marija Čolpa, istaknuvši da je Sidran jedan od najvećih i najmarkantnijih pjesnika našeg govornog područja i jedan od najboljih scenarista u prethodnoj Jugoslaviji.

   – Abdulah je neko ko je zasluženo naš najbolji scenarista, jer smatram da je bivša Jugoslavija i dalje jedan zajednički umjetnički prostor, a podsjetiću vas na filmove Sjećaš li se Doli Bel, Otac na službenom putu koje je po njegovom scenariju režirao Emir Kusturica, i koji su stekli svjetsku slavu.

   Na pitanje kako je to praviti scenario, Sidran je odgovorio: – Kad se napiše onda je odlično, al’ dok se piše to je muka živa. Čak sam ja sebi po hotelskim sobama dok sam pisao scenario imao razne vrste stimulirajućih parola po zidovima, jedna od njih je bila “Sjeti se radosti“. Došli bi i pitali me šta ta parola znači, ja bih kazao: “Pa da se sjetim kako ću se radovati kad završim scenario. Jer tu ima i neke nepravde kad se kaže film je tog i tog režisera, režiser je nešto poput dirigenta u muzici, a kompozitori oni koji stvaraju muziku. Jer u filmu treba izmisliti priču, izmisliti likove, dati im jezik, pa sve detalje uklopiti i to su strahovito teški poslovi. Jesam se izmajstorisao u tom poslu, ali dođe vrijeme kada čovjek stigne u neke veće godine i onda je džabe i znanje i iskustvo, jer ne ide što ne ide. Za nešto što sam radio za dan, sad mi treba sedam dana i to je tako“ kazao je Sidran koji je pred plavskom publikom kazivao stihove iz nekoliko pjesama i poema napisanih tokom opsade Sarajeva.

   Abdulah Sidran (2. oktobar 1944., Sarajevo) je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Osnovnu školu, gimnaziju i filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost“, Zmajeva nagrada, Nagrada Skender Kulenović, itd). U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut“ nagrađena je izuzetnim priznanjem, “Nagradom slobode“, PEN-centra Francuske, (prethodni laureati: Solzenjicin, Saharov, Havel).

   Prevodi njegove poezije objavljeni su u Austriji, Francuskoj i Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu “Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterrane“.

   Sidran je jedan od najznačajnijih filmskih scenarista u eks-jugoslavenskoj kinematografiji (“Sjećaš li se Dolly Bell“, “Otac na službenom putu“, reditelja Emira Kusturice, “Kuduz“ Ademira Kenovića, itd). Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH). Živi i radi u Sarajevu i Goraždu.

Slične vesti