U Ivanjici izabrana najlepša ljubavna pesma

Filed under: region,rezultati konkursa |

Selektor osamnaestog „Konkursa za najlepšu ljubavnu pesmu“ u organizaciji Doma kulture u Ivanjici, književnik, profesor Milivoje Trnavac, objavio je imena dobitnika nagrada. Prvu nagradu, za pesmu „Davanje i uzimanje“, dobio je Radivoje Pantić iz Kuršumlije, drugo mesto osvojio je Tomislav Djokić iz Paraćina za pesmu „Na morskoj obali“, dok je trećeplasirana pesma „Ženo“, autora Borisava Bore Blagojevića iz Ćuprije.

Prvonagradjenom autoru biće štampana zbirka pesama, druga nagrada je sedmodnevni, a treća petodnevni boravak u Ivanjici.

Diplomu „Slavko Luković“ dobio je Hranimir Hrane Milojković iz Sokobanje, autor pesme „Obala koju je napustilo more“, a nosilac diplome „Branislav Čeganjac“ na ovom konkursu je Nataša Simeunović Bajić za pesmu „Indijska saga“.

Na osamnaesti konkurs javilo se 265 pesnika sa 795 pesama iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Poljske i Nemačke.

„Pošto je konkurs postao punoletan, odlučili smo da izmenimo pravilnik uvodeći dve nove nagrade: diplome „Slavko Luković“ i „Branislav Čeganjac“. Uvodjenjem novih nagrada želimo da reafirmišemo stvaralaštvo ove dvojice zavičajnih pesnika, učinimo ih inspirativnim za učesnike konkursa i time sačuvamo trajnu uspomenu na njih. Diploma „Slavko Luković“ dodeljivaće se pesniku čije se pesme odlikuju snažnim emocijama, diskretnom erotikom, muzikalnom versifikacijom i rimovanjem, dok će diploma „Branislav Čeganjac“ biti dodeljivana pesniku čije pevanje o ljubavi, svoje leksičko, versifikacijsko i strukturalno izvorište nalazi u savremenim pesničkim tokovima“, kaže za naš portal Uroš Ćurčić, urednik umetničkog programa Doma kulture.

Za štampanje Zbornika izabrano je 100 pesama koje imaju rang pohvaljenih. Podatak da je odabrana svaka sedma pesma i svaki treći učesnik, govori o zavidnoj poetskoj kulturi, koju pored klasičnih elemenata dobre lirske pesme karakterišu jezik dostojanstva i vrlo često artizam u pogledu forme.

Nagrade najboljima biće uručene na promociji Zbornika u aprilu mesecu.

2 Responses to U Ivanjici izabrana najlepša ljubavna pesma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*