-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region rezultati konkursa

U Ivanjici izabrana najlepša ljubavna pesma

Selektor osamnaestog „Konkursa za najlepšu ljubavnu pesmu“ u organizaciji Doma kulture u Ivanjici, književnik, profesor Milivoje Trnavac, objavio je imena dobitnika nagrada. Prvu nagradu, za pesmu „Davanje i uzimanje“, dobio je Radivoje Pantić iz Kuršumlije, drugo mesto osvojio je Tomislav Djokić iz Paraćina za pesmu „Na morskoj obali“, dok je trećeplasirana pesma „Ženo“, autora Borisava Bore Blagojevića iz Ćuprije.

Prvonagradjenom autoru biće štampana zbirka pesama, druga nagrada je sedmodnevni, a treća petodnevni boravak u Ivanjici.

Diplomu „Slavko Luković“ dobio je Hranimir Hrane Milojković iz Sokobanje, autor pesme „Obala koju je napustilo more“, a nosilac diplome „Branislav Čeganjac“ na ovom konkursu je Nataša Simeunović Bajić za pesmu „Indijska saga“.

Na osamnaesti konkurs javilo se 265 pesnika sa 795 pesama iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Poljske i Nemačke.

„Pošto je konkurs postao punoletan, odlučili smo da izmenimo pravilnik uvodeći dve nove nagrade: diplome „Slavko Luković“ i „Branislav Čeganjac“. Uvodjenjem novih nagrada želimo da reafirmišemo stvaralaštvo ove dvojice zavičajnih pesnika, učinimo ih inspirativnim za učesnike konkursa i time sačuvamo trajnu uspomenu na njih. Diploma „Slavko Luković“ dodeljivaće se pesniku čije se pesme odlikuju snažnim emocijama, diskretnom erotikom, muzikalnom versifikacijom i rimovanjem, dok će diploma „Branislav Čeganjac“ biti dodeljivana pesniku čije pevanje o ljubavi, svoje leksičko, versifikacijsko i strukturalno izvorište nalazi u savremenim pesničkim tokovima“, kaže za naš portal Uroš Ćurčić, urednik umetničkog programa Doma kulture.

Za štampanje Zbornika izabrano je 100 pesama koje imaju rang pohvaljenih. Podatak da je odabrana svaka sedma pesma i svaki treći učesnik, govori o zavidnoj poetskoj kulturi, koju pored klasičnih elemenata dobre lirske pesme karakterišu jezik dostojanstva i vrlo često artizam u pogledu forme.

Nagrade najboljima biće uručene na promociji Zbornika u aprilu mesecu.

Slične vesti

2 comments

anonimus 28/01/2011 at 16:40

Može li se negde videti spisak pohvaljenih, tj., imena autora koji ulaze u Zbornik?
Hvala.

jovanka jelovac 03/02/2011 at 17:34

mogu Vas obavijestiti da su u Zbornik ušle pjesme :RADE PAUNOVIĆiz ČAČKA, MAJE DANILOVIĆA iz BEOGRADA i JOVANKE BABIĆ JELOVAC iz ZAGREBA-

popis je velik i nadam se da će biti objavljen

HVALA SVIMA,VELIKA MI JE ČAST BITI U ZBORNIKU I DO SUSRETA POZDRAV OD JOVANKE

Comments are closed.