8.4 C
Belgrade
21/03/2023
Srbija

U Gornjem Milanovcu prikupljeno 2 tone otpada u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj

U akciji prikupljanja otpada koju su Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa organizovale subotu, 9.juna u Gornjem Milanovcu, u okviru kampanje „Oplaneti se! Recikliraj“, učestvovalo je 750 građana i prikupljeno više od 2 tone otpada koji je otpremljen u reciklažna postrojenja.

Akciju je organizovalo Udruženje građana „GM optimist“ iz Gornjeg Milanovca, član Zelene liste Srbije, a realizaciju ovih aktivnosti je obezbedio Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i Mladim istraživačima Srbije i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na gradskom trgu u Gornjem Milanovcu građani su donosili stari papir, iskorišćenu plastičnu ambalažu, limenke, iskorišćene baterije, elektronski i električni otpad. Prikupljeno je više od 2 tone otpada, koji je u saradnji sa Mizzoni papir d.o.o. (papir), „Saniplast“ (PET ambalaža) i RECAN (limenke) otpremljen u reciklažna postrojenja.

Najmlađi posetioci učestvovali su u reciklažnim igrama i ekološkim radionicama. „GM Optimist“ je u okviru kampanje „Oplaneti se, recikliraj“ organizovao na Gradskom trgu eko-salsu, edukativno-zabavne igrice za decu (bojenje maski i pokazivanje kako se prave maske od recikliranog materijala, ne ljuti se čoveče koji je imao pitanje na temu reciklaže). Održana su predavanja na temu reciklaže u sve 4 osnovne škole za učenike V, VI i VII razreda i nakon toga napravljeno je takmičenje „reciklažna liga“  gde su se učesnici takmičili u donošenju reciklažnih sirovina (PET, papir, limenke, ee otpad, baterije). Odeljenje koje je donelo najviše sirovina je pobednik i dobija nagradu u visini prikupljenih sirovina tj. od novca koji se dopije prodajom tih sirovina. Podršku akciji dao je i Plesni klub „Bamboleo“. Tokom večeri, u bašti Doma kulture, veliki broj mladih je prisustvovao koncertu grupa Deca loših muzičara iz Beograda i bendovima iz Gornjeg Milanovca: Morbid cow i Plišani mališan.

Zahvaljujući velikoj posećenosti i dobroj volji građana, prikupljeno je dosta reciklažnog materijala kao i suma od oko trideset hiljada dinara, koja će biti upotrebljena za kupovinu sadnica potrebnih za dalju akciju obnavljanja drvoreda kraj reke Despotovice.

Realizacijom aktivnosti usmerenih ka prikupljanju otpada, kroz kampanju Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije i Zelena inicijativa žele da povećaju učešće građana/ki, reciklažnih biznisa i lokalnih institucija u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina. Tokom realizacije akcija u 12 gradova u Srbiji biće prikupljeno preko 40.000 kg plastike, papira, elektronskog i električnog otpada koji će biti otpremljen u reciklažna postrojenja. Kampanja Oplaneti se! Recikliraj realizuje se kao deo ekoloških aktivnosti Zelene inicijative usmerenih ka unapređenju primarne selekcije na lokalnom i nacionalnom nivou i reformi prakse u upravljanju otpadom u Srbiji.

Slične vesti